Rijschoolhouder geeft waarschuwing af: “Ga naar een instituut”

Bert V. is al ruim 30 jaar rijschoolhouder, maar moet zijn passie laten voor wat het is. Omdat hij eerder dit jaar in de fout ging in het verkeer wordt zijn pas afgenomen.

V. keurt niet goed wat hij heeft gedaan, maar vindt het absurd dat hij op deze manier is behandeld. Tegenover Verkeerspro.nl doet hij zijn verhaal. “Een man sneed mij af en daarop ben ik uitgestapt en heb ik aangegeven dat, dat niet kan. Hij zei tegen mij dat hij een hoge positie had bij de Shell en of ik niet wist tegen wie ik het had. Hij gaf aan dat hij er voor zou zorgen dat ik mijn pasje kwijt zou raken.”

En zo geschiedde, V. kwam in het nieuws en haalde zelfs RTL. Als klap op de vuurpijl kreeg hij een aangifte binnen en moest hij zich verantwoorden voor de hoorcommissie van Innovam. De ervaren rot in het vak moest nogmaals examen doen om zijn licentie te behouden. “Ik heb altijd mijn bijscholingen gedaan, maar dat was theorie. Nu moest ik de praktijk doen, helemaal volgens de regels. Ik heb toen ik ben begonnen nooit zo’n examen gedaan en ik zakte dan ook, waarop de minister mijn pas heeft ingenomen.”

De 63-jarige Bert V. kan een verdere toekomst als rij-instructeur dan ook op zijn buik schrijven, maar vreest dat hij niet de enige zal zijn. Hij verwacht dat vele oudere instructeurs niet weten hoe ze om moeten gaan met de hedendaagse examens.

“De voorzitter van de Bovag is met mij mee geweest en die zegt dat hij binnen zijn eigen rijschool al druk bezig is om de instructeurs hier op voor te bereiden.” In de nabije toekomst wordt het namelijk een verplichting om praktijkexamen te doen om zo het pas te behouden. Een groot probleem voor de duizenden rijscholen in Nederland verwacht V. “Dit kan dus best eens een waarschuwing zijn, die ik nu geef. De jongens die net bezig zijn, zullen het allemaal wel redden, maar voor de oudere garde wordt het een heel ander verhaal. Ik zeg dan ook: rijschoolhouders, ga naar een instituut en bereid je voor op wat komen gaat!”

Voor V. zit het geven van rijlessen erop, iets wat hem aan het hart gaat. “Gelukkig heb ik al wel nieuw werk.” Hij is nog wel bezig om in elk geval excuses te krijgen van de politie. “Want het verhaal zoals in de politiekrant is voorgesteld en wat in het nieuws is gekomen en in de kranten heeft gestaan, is zeker niet juist.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.