Groot tekort aan instructeurs in België

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Er is een groot tekort aan instructeurs bij de Belgische rijscholen. De rijscholen zijn op zoek naar 500 instructeurs in Vlaanderen en 250 in Wallonië.

Door het tekort aan lesgevers moeten kandidaat-bestuurders vaak maanden wachten om te kunnen starten met rijlessen. Veel heeft te maken met de toevloed aan leerlingen.

Federdrive ziet een aantal mogelijke verklaringen voor die verhoogde instroom aan leerlingen. Zo zouden veel ouders meer schrik hebben om hun eigen voertuig te laten beschadigen en richten ze zich tot de rijschool voor een goede basisopleiding. “Daarnaast maken ook de examens het meer en meer noodzakelijk les te volgen. Ten slotte vervalt de eerste golf van voorlopige rijbewijzen rond deze periode, zodat er ook daar een instroom van kandidaten vastgesteld wordt,” luidt het.

Volgens Federdrive is de vraag naar nieuwe lesgevers geen tijdelijk fenomeen. De sectorfederatie wijst op het grote aantal lesgevers dat de komende jaren op pensioen zal gaan. “Daardoor zullen op jaarbasis naar verwachting nogmaals honderd à tweehonderd jobs ter beschikking komen.”

Het tekort aan lesgevers is bijzonder nijpend. Zelfs indien alle kandidaat-lesgevers zouden slagen voor de examens voor instructeur zou er een pak plaatsen niet kunnen ingevuld worden. Daarom knoopt de sector nu gesprekken aan met de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB om werklozen te heroriënteren naar een job in de rijschool.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groot tekort aan instructeurs in België | RijschoolPro

Groot tekort aan instructeurs in België

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Er is een groot tekort aan instructeurs bij de Belgische rijscholen. De rijscholen zijn op zoek naar 500 instructeurs in Vlaanderen en 250 in Wallonië.

Door het tekort aan lesgevers moeten kandidaat-bestuurders vaak maanden wachten om te kunnen starten met rijlessen. Veel heeft te maken met de toevloed aan leerlingen.

Federdrive ziet een aantal mogelijke verklaringen voor die verhoogde instroom aan leerlingen. Zo zouden veel ouders meer schrik hebben om hun eigen voertuig te laten beschadigen en richten ze zich tot de rijschool voor een goede basisopleiding. “Daarnaast maken ook de examens het meer en meer noodzakelijk les te volgen. Ten slotte vervalt de eerste golf van voorlopige rijbewijzen rond deze periode, zodat er ook daar een instroom van kandidaten vastgesteld wordt,” luidt het.

Volgens Federdrive is de vraag naar nieuwe lesgevers geen tijdelijk fenomeen. De sectorfederatie wijst op het grote aantal lesgevers dat de komende jaren op pensioen zal gaan. “Daardoor zullen op jaarbasis naar verwachting nogmaals honderd à tweehonderd jobs ter beschikking komen.”

Het tekort aan lesgevers is bijzonder nijpend. Zelfs indien alle kandidaat-lesgevers zouden slagen voor de examens voor instructeur zou er een pak plaatsen niet kunnen ingevuld worden. Daarom knoopt de sector nu gesprekken aan met de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB om werklozen te heroriënteren naar een job in de rijschool.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.