Huizinga beperkt tarievenverhoging busvervoer

DEN HAAG – Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat woensdagochtend tijdens het spoeddebat over Noordzuidlijn in Amsterdam. ANP PHOTO VALERIE KUYPERS

De tarieven voor het stads- en streekvervoer stijgen per 1 januari 2010 met gemiddeld 4,3%, zo laat staatssecretaris Huizinga vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Dit betekent dat de blauwe 15-strippenkaart met 30 cent verhoging straks 7,60 euro gaat kosten. De prijs van de roze reductie-strippenkaart voor ouderen, kinderen van 4 t/m 11 jaar en houders van een OV-studentenkaart komt met 20 eurocent verhoging op 5,00 euro.

Volgens het bestaande rekenmodel zouden de tarieven voor het stads- en streekvervoer gemiddeld 6,6% moeten worden verhoogd, aldus Huizinga.

Gelet op de huidige economische situatie heeft de staatssecretaris besloten de tariefstijging te beperken tot 4,3%; dit zijn de gestegen kosten voor stads- en streekvervoer.

Het verschil in verwachte opbrengsten, in totaal 7,6 miljoen euro, compenseert het rijk in 2010 uit de nog beschikbare gelden voor experimenten met gratis of goedkoper openbaar vervoer.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.