TCA boos over plannen wethouder

NLD-20050719-AMSTERDAM: Een taxi staat dinsdag bij het Centraal Station in Amsterdam bij een slagboom. Tot grote frustratie van Amsterdamse taxichauffeurs staat de slagboom daar sinds dinsdag. Die moet een einde maken aan de chaos bij de standplaats. ,,Belachelijk¼¼, noemden de chauffeurs de vernieuwde plek, waar nu nog maar vijftien auto¼s terecht kunnen. Dat daar tot […]

Er dreigt onrust te ontstaan onder de Amsterdamse taxichauffeurs. Ze zijn woest over de plannen van wethouder Hans Gerson om alle drieduizend chauffeurs opnieuw examen te laten doen voor hun tram- en busbaanontheffing.

“Daardoor worden drieduizend chauffeurs die wel hun best doen de dupe van het gedrag van honderd kakkerlakken,” zegt een geïrriteerde Richard van der Veen, directeur van TCA in Het Parool.

“Ik hoorde het maandag van een chauffeur. Ik dacht dat we juist konden overleggen met Gerson.”

Bij de TCA staat de telefoon roodgloeiend zegt Van der Veen. “Hier en daar ontstaan al initiatieven van chauffeurs die willen laten zien hoe boos ze zijn. Ik heb ze nu nog wel in de hand, maar ik weet niet of dat zo blijft als dit plan niet wordt teruggedraaid.”

Gerson maakte maandag bekend dat alle chauffeurs elke vijf jaar examen zullen moeten doen om op de tram- en busbaan te mogen rijden. Ook heeft hij besloten extra eisen aan de chauffeurs te stellen. Zo moeten chauffeurs straks examen doen op het gebied van stratenkennis, gedrag tegen klanten, rijgedrag en de afhandeling van ongevallen.

“Het is één van de weinige dingen die we nu kunnen doen om de problemen met taxi’s aan te pakken,” zegt de woordvoerder van Gerson.

Totdat de nieuwe taxiwet van kracht zal worden, vermoedelijk halverwege 2010, kan de gemeente alleen via de tram- en busbaanontheffing eisen stellen aan de chauffeurs.

“Maar het schorem pakken ze hier niet mee,” zegt Balvers, een taxichauffeur van TCA. “Die gasten knallen ook zonder ontheffing over de trambaan. Maar mij kost die ontheffing straks dik driehonderd euro. Waar moet ik dat van betalen? Ik verdien nog net het minimumloon.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.