PvdA Amsterdam zet Huizinga onder druk voor nieuwe taxiwet

DEN HAAG – Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat woensdagochtend tijdens het spoeddebat over Noordzuidlijn in Amsterdam. ANP PHOTO VALERIE KUYPERS

De Amsterdamse PvdA wil dat staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) en de Eerste en Tweede Kamer haast maken met de nieuwe taxiwet.

Dat staat in een petitie die de gemeenteraadsfractie van de PvdA wil aanbieden aan de regering.

De inwoners van Amsterdam zijn de wantoestanden rondom de taxistandplaatsen ‘meer dan zat’, zo staat in het verzoekschrift.

Maar zolang de nieuwe wet niet is aangenomen, kan het gemeentebestuur weinig uitrichten. Regering en parlement moeten er daarom alles aan doen om de nieuwe wet snel aan te nemen, desnoods via een noodprocedure.

Iedereen is het er over eens dat er snel iets moet gebeuren, ‘omdat het zo niet verder kan’, aldus de PvdA’ers. De hoofdstad kampt al jaren met problemen rond de taxistandplaatsen; deze zomer werd een tragisch dieptepunt bereikt.

Op 5 juli kwam op het Leidseplein een 44-jarige man om het leven na een ruzie met een taxichauffeur. De chauffeur sloeg de man tegen de grond na een ruzie over de ritprijs. De man overleed later in het ziekenhuis.

Huizinga kondigde al een jaar geleden aan dat zij de taximarkt wil aanpakken door een eind te maken aan de zogeheten vrije rijders en door gemeenten meer bevoegdheden te geven om in te grijpen.

Het is de bedoeling dat de veranderingen eind dit jaar of begin volgend jaar worden doorgevoerd, maar als het aan de PvdA ligt, maakt Huizinga haast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.