Roemer wil CBR buiten bromfietsexamen houden

De SP wil dat de invoering van een praktijkexamen voor de bromfiets niet doorgaat, maar wordt vervangen door verplichte bromfietsrijlessen. Bij het goed afleggen van de lessen krijgen de jongeren een rijbewijs.

SP-Kamerlid Emile Roemer: “Minister Eurlings wil een bromfietsexamen invoeren van 390 euro, terwijl dit ook voor 200 euro kan met twee keer zoveel lessen. Een examen om de veiligheid te vergroten is prima, maar jongeren onnodig op kosten jagen is onacceptabel.”

In 2006 besloot de Tweede Kamer dat het een goed idee zou zijn om bromfietsers naast een theorie-examen ook een praktijkexamen te laten doen. Hierbij werd nadrukkelijk aangegeven dat het examen maximaal 300 euro mag kosten.

Het voorstel van de minister kost echter 390 euro en voorziet in een theorie-examen, een praktijkexamen en 4 groepslessen.

Roemer omzeilt met zijn voorstel de verplichting om een onzinnig praktijkexamen af te leggen bij het CBR en legt de verantwoordelijkheid neer bij de rijschoolhouders.

“Het CBR vraagt zoals gebruikelijk de hoofdprijs voor het afnemen van het examen. Hiermee wordt het bromfietsexamen een bromfietsbarrière van 390 euro, die de 16-jarige maar even op moet hoesten. Bovendien zijn er twijfels over de kwaliteit van het examen. Zo is in vier lessen niet erg veel kennis over te brengen en is het maar de vraag of de examenkandidaat in een groep voldoende aandacht krijgt. Het is ook erg duur en lastig om alle kandidaten bij elkaar te brengen en naar de examenlocatie te vervoeren.”

In het plan van Roemer krijgen jongeren naast 12 uur theorielessen en een theorie-examen ook 8 uur praktijkles, twee keer zoveel als bij het voorstel van de minister. Roemer: “Door het zinloze examen te schrappen kan het verkeersonderwijs centraal staan en is het een stuk goedkoper. Rijschoolhouders zijn ook prima in staat om de rijvaardigheid te boordelen. Door te registreren bij welke rijschool de bromfietser les heeft gehad, zal de instructeur bovendien extra gemotiveerd zijn om goed les te geven.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Roemer wil CBR buiten bromfietsexamen houden”

hoogstraten|06.10.09|11:37

ik vind datdeze minister niet op de hoogte is van de geldende tarieven t.w. theorie cursus
(zelfde als de auto) kost incl. examen € 130.00 een rijles kost €42.00 dus totaal 8maal € 42.=
€ 336.00 +€ 130.00 = € 466.00.
Als hij het goekoper kan mag hij mij komen lesgeven!!!

W.Hoogstraten (rijschoolhouder)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.