Hybrides viezer dan dieselauto’s

De fiscaal bevoordeelde en mede daardoor steeds populairder wordende hybride auto’s zijn een stuk minder milieuvriendelijk dan wordt aangenomen.

De meeste hybrides worden namelijk als leaseauto gebruikt en maken hun kilometers vooral op de snelweg. En onder die omstandigheden maken hybrides gebruik van hun benzinemotor in plaats van hun veel schonere elektrische motor.

De werkelijke CO2-uitstoot van hybride auto’s ligt dan ook een stuk hoger dan fabrikanten en overheden voorspiegelen. Sterker nog: hybride modellen als de Toyota Prius, Honda Insight of Honda Civic stoten meer CO2 uit dan de zuinigste en schoonste dieselauto’s van vergelijkbare grootte.

Dat blijkt uit berekeningen die voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft gemaakt op verzoek van het Nederlands Dagblad.

Volgens de ANWB is er dan ook sprake van ‘discriminatie van dieselauto’s’. Samen met organisaties als Bovag en RAI heeft de ANWB het kabinet verzocht gunstiger fiscale regelingen te maken voor zeer zuinige dieselauto’s.

Tot op heden ziet het ministerie van Financiën echter geen reden de belastingregels aan te passen. Volgens een woordvoerster is het immers onmogelijk in rekening te brengen hoeveel een auto op de snelweg of in de stad rijdt. Daarnaast produceren diesels meer fijnstof en stikstofdioxide dan de benzinemotor in een hybride.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.