Vergeten uit te checken met OV-chipkaart kost miljoenen

Uit onderzoek in Rotterdam blijkt dat bij meer dan één op de 25 ritjes met tram of bus iemand vergeet uit te checken. Als in andere steden passagiers net zo vergeetachtig zijn, zien de vervoersbedrijven in Nederland de eerste jaren na invoering samen zeker 40 miljoen vergeetgeld per jaar binnenstromen.

Dit blijkt uit een onderzoek van dagblad De Pers. Het gaat dan om reizigers met een oplaadbare chipkaart.Dat betekent dat na aftrek van de ritprijs het ‘vergeetgeld’ per rit zo’n 2 tot 2,50 euro is.

De Rotterdamse vervoerder RET zegt dat ze ‘eigenlijk niets’ aan al die boetes verdient. “Reizigers kunnen namelijk hun geld de eerste jaren terugvragen, omdat het systeem nog nieuw is. Daarna stoppen we er wel mee trouwens. Dan zijn de mensen hopelijk gewend.”

Reizigers kunnen via internet, formulieren of een zogenoemde servicewinkel hun geld na een vergissing terugvragen. Tweederde van de reizigers doet dat overigens niet.”Omdat ze dat te veel moeite vinden of omdat ze niet weten dat het kan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.