Sirenes breken als experiment in op autoradio

AMSTERDAM – Exterieur van het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost maandag in Amsterdam. Het centrum gaat voorlopig dicht. Dit besluit volgt op de dood begin deze maand van een 47-jarige schizofrene patient. De man stikte in een stuk brood toen hij in een isoleercel zat. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Automobilisten in en om Breda, Rotterdam, Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende weken sirenes op hun autoradio te zien en te horen krijgen.

Als u maandag een sirene op uw autoradio heeft gehoord, terwijl op het display ‘!SIRENE!’ in beeld verscheen, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Automobilisten in en om Breda, Rotterdam, Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende vier tot zes weken die sirenes op hun autoradio te zien en te horen krijgen. Het gaat om een vervolgexperiment met het Flistersysteem, ontworpen omdat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn, terwijl de ingebouwde geluidsinstallaties steeds harder kunnen. Automobilisten horen daardoor vaak pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten.

De Flister breekt binnen een straal van 300 tot 400 meter in op alle radioprogramma’s. “Je hoort de hulpdiensten ver van tevoren, in plaats van dat je ze een seconde van tevoren in je achteruitkijkspiegel ziet,” zegt CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe in het Nederlands Dagblad.

“Een voordeel is dat de aanrijtijd van ambulances wordt bekort. De hulpdiensten merkten direct dat zij sneller kunnen doorrijden. Het zou mij een lief ding waard zijn als het systeem, een innovatie van Nederlandse bodem, volgend jaar na de zomervakantie landelijk kan worden ingevoerd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.