Eurlings komt met nieuw voorstel voor jonge trekkerrijders

De eisen voor jonge berijders van landbouwtrekkers worden verzwaard. Minister Camiel Eurlings liet deze week al weten het BE-rijbewijs verplicht te stellen, maar met dit voorstel kreeg hij weinig bijval van bijvoorbeeld de transportbranche.

Zij hameren er vooral op dat er moet worden gewerkt aan een betere veiligheid. Onder meer de 16- en 17-jarigen moeten ‘harder worden aangepakt’. Zij mogen nu zonder rijbewijs trekkerrijden.

De Kamer is het eens met Eurlings’ voorstel om rijbewijs BE verplicht te stellen voor chauffeurs die harder rijden dan 25 kilometer per uur. Maar er moet ook wat gebeuren met de jongeren tot 18 jaar die niet sneller mogen dan 25, vinden bijna alle fracties. Daarvoor had Eurlings geen voorstellen gedaan. Na de kritiek van de Kamer komt hij binnen enkele weken met een aanpak voor verzwaring van de eisen, en binnen een half jaar met een concreet voorstel.

Eurlings benadrukte dat hij het de landbouwjongeren niet al te moeilijk wil maken. “Zij spelen een belangrijke rol op het boerenbedrijf.”

De minister maakt ook werk van de kritiek van Cumela op de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur die hij had voorgesteld. Het belangrijkste bezwaar is dat die snelheid een digitale tachograaf verplicht stelt bij transportwerk buiten de landbouw. Alle Kamerfracties delen die kritiek en vroegen de minister nog eens te kijken naar 40 kilometer per uur.

Een kenteken voor landbouwvoertuigen is wat Eurlings betreft niet aan de orde. De invoering daarvan kost de sector 53 miljoen euro en de baten die daar tegenover staan zijn niet erg duidelijk. Of de Kamer zich daar bij neerlegt moet blijken als het debat over enige maanden wordt hervat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eurlings komt met nieuw voorstel voor jonge trekkerrijders | RijschoolPro

Eurlings komt met nieuw voorstel voor jonge trekkerrijders

De eisen voor jonge berijders van landbouwtrekkers worden verzwaard. Minister Camiel Eurlings liet deze week al weten het BE-rijbewijs verplicht te stellen, maar met dit voorstel kreeg hij weinig bijval van bijvoorbeeld de transportbranche.

Zij hameren er vooral op dat er moet worden gewerkt aan een betere veiligheid. Onder meer de 16- en 17-jarigen moeten ‘harder worden aangepakt’. Zij mogen nu zonder rijbewijs trekkerrijden.

De Kamer is het eens met Eurlings’ voorstel om rijbewijs BE verplicht te stellen voor chauffeurs die harder rijden dan 25 kilometer per uur. Maar er moet ook wat gebeuren met de jongeren tot 18 jaar die niet sneller mogen dan 25, vinden bijna alle fracties. Daarvoor had Eurlings geen voorstellen gedaan. Na de kritiek van de Kamer komt hij binnen enkele weken met een aanpak voor verzwaring van de eisen, en binnen een half jaar met een concreet voorstel.

Eurlings benadrukte dat hij het de landbouwjongeren niet al te moeilijk wil maken. “Zij spelen een belangrijke rol op het boerenbedrijf.”

De minister maakt ook werk van de kritiek van Cumela op de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur die hij had voorgesteld. Het belangrijkste bezwaar is dat die snelheid een digitale tachograaf verplicht stelt bij transportwerk buiten de landbouw. Alle Kamerfracties delen die kritiek en vroegen de minister nog eens te kijken naar 40 kilometer per uur.

Een kenteken voor landbouwvoertuigen is wat Eurlings betreft niet aan de orde. De invoering daarvan kost de sector 53 miljoen euro en de baten die daar tegenover staan zijn niet erg duidelijk. Of de Kamer zich daar bij neerlegt moet blijken als het debat over enige maanden wordt hervat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.