Eurlings: automobilist is niet duurder uit met kilometerheffing

DEN HAAG – Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat arriveert woensdag bij de ministerraad. De top van het kabinet en de sociale partners hebben dinsdagavond laat een principe-akkoord gesloten. ANP MARCEL ANTONISSE

Minister Camiel Eurlings heeft ontkend dat de automobilist door het spitstarief als onderdeel van de kilometerheffing flink duurder uit zal zijn dan nu het geval, schrijft De Telegraaf.

Hij zei vlak voor het debat in de Tweede Kamer dat hij in een gesprek ANWB-directeur Guido van Woerkom “een heel stuk” heeft gerustgesteld.

Van Woerkom vreesde een hoog spitstarief, maar Eurlings heeft aangegeven dat die angst ongegrond is. De oppositie gaf fel af op de kabinetsplannen, ook al komt er nog een apart debat over het wetsvoorstel. Eurlings moet voor dat debat in een brief duidelijkheid geven over het spitstarief.

SP-Kamerlid Emile Roemer zei dat CDA-collega Ger Koopmans, met zijn recente kritiek op het invoeren van regionale spitstarieven, de heffing al “de nek heeft omgedraaid”. Volgens de liberaal Charlie Aptroot klopt er “geen klap” van dat 58 procent van de automobilisten straks minder gaat betalen. Dat leidde tot een uitval van de minister, die zei dat Aptroot dan maar een motie van wantrouwen tegen hem moest indienen. PVV-collega Richard de Mos had het over een “crimineel systeem” dat de files “nog geen millimeter” korter zal maken.

Minister Eurlings reageert donderdag op de kritiek en de vragen uit de Kamer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.