Eurlings gaat nadenken over weghalen verkeersborden

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft donderdag onderzoek toegezegd naar het idee om verkeersborden weg te halen ten behoeve van de verkeersveiligheid.

CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe krijgt daarmee zijn zin. Hij had woensdag in het debat over de verkeersbegroting de loftrompet gestoken over het idee van shared space (gedeelde ruimte), ontwikkeld door een Friese verkeerskundige. Hans Monderman, begin vorig jaar overleden, streefde naar meer eigen verantwoordelijkheid van de weggebruiker. Mensen zouden gestimuleerd moeten worden beter op elkaar te letten door verkeersborden weg te laten.

Ruim honderd projecten, in plaatsen als Drachten, Oosterwolde en Makkinga, lopen al. Volgens De Rouwe is het verkeer veiliger geworden door gebieden compleet nieuw in te richten. Er zou sprake zijn van substantieel minder slachtoffers. Historische kernen, die bevrijd worden van borden, knappen er daarnaast ook van op.

Een landelijk onderzoek zou kunnen leiden tot duidelijkheid over hoeveel verkeersslachtoffers het echt zou schelen als borden en ook belijning worden weggelaten. Het zou veel meer gemeenten dan nu kunnen stimuleren om het idee in de praktijk te brengen. De minister ziet er nu ook brood in, in zoverre dat het idee wordt betrokken in het onderzoek dat vorig jaar in zijn opdracht begon naar het verbeteren van de verkeersveiligheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.