Bovag

Bovag opteert voor slooppremie vervuilende brommers

De introductie van een slooppremie voor oude tweetakt brom- en snorfietsen is een effectief middel tegen geluidshinder, illegaal opvoeren en de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarom pleit BOVAG voor een landelijke sloopregeling voor dit type voertuig.

Viertakt brom- en snorfietsen zijn volgens TNO een factor tien schoner dan versies met tweetakt motor. Bovendien is de viertakt motor een stuk stiller en is hij veel lastiger op te voeren. BOVAG stelt voor om de inruil van een oude tweetakt voor een nieuwe brom- of snorfiets met viertakt- of elektromotor, te belonen met een slooppremie. Daarmee kan met name in binnensteden een belangrijke bijdrage worden geleverd aan verbetering van de luchtkwaliteit en het terugdringen van hinderlijk lawaai.

BOVAG heeft becijferd dat ongeveer tweederde van het Nederlandse brom- en snorfietspark (ruim 600.000 stuks) een tweetaktmotor heeft. Rond 2007 kreeg de schonere en stillere viertakt de overhand in verkoopcijfers. En inmiddels heeft zo’n 4 procent van de nieuwe brommers en snorfietsen een elektrische aandrijving.

Maurice Manders van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van BOVAG: “De industrie en de branche hebben er inmiddels al voor gezorgd dat bijna alle nieuwe brom- en snorfietsen een viertaktmotor hebben of elektrisch worden aangedreven. Nu is het zaak dat de overheid met een landelijke regeling óók de eigenaar van een tweetakt-brommer stimuleert zijn bijdrage aan een betere leefomgeving te leveren. Dat kan via een sloopregeling. Zo wordt het brom- en snorfietspark in hoog tempo een stuk schoner. In Amsterdam worden al plannen in die richting ontwikkeld, maar BOVAG ziet meer heil in een landelijke regeling. Daarnaast zou het goed zijn als er op Europees niveau strengere euro-emissienormen komen voor nieuwe snor- en bromfietsen. Uiteraard kan Nederland die niet eenzijdig afkondigen. Dat staat Europa niet toe en het verstoort de vrije markt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.