Ook België overweegt puntenrijbewijs

Het rijbewijs met punten moet mensen die herhaaldelijk verkeersovertredingen plegen (‘recidivisten’) kunnen bestraffen met een rijverbod, als hun strafpunten te hoog oplopen.

Staatssecretaris Etienne Schouppe werkt daartoe aan twee databanken: een met alle voertuigen en een met alle rijbewijzen. Ze zouden eind 2010 klaar zijn. Als die gekoppeld worden, is het rijbewijs met punten realiseerbaar.

Justitie moet dan wel volgen met een databank van de verkeersovertredingen. De minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), laat weten dat er voor de politieparketten en -rechtbanken een systeem proefdraait. Als dat in 2010 goed blijkt te werken, zal er een link met de databanken van Mobiliteit mogelijk zijn.

In de databank van het gerecht zullen de veroordelingen en de minnelijke schikkingen opgenomen worden. De onmiddellijke inningen zouden in de databank rijbewijzen opgeslagen worden.

Twintig landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, hanteren het rijbewijs met strafpunten al. Zweden past het niet toe, Nederland alleen voor beginnende bestuurders.

Het rijbewijs met punten werd al begin jaren negentig door minister Jean-Luc Dehaene in een wet gegoten maar zag nooit het licht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.