Erik’s opinie: waarom wij rijden zoals wij rijden

Op dit moment is het zo druk binnen onze rijschool dat er maar nauwelijks tijd is om een leuk stukje te schrijven voor onze fantastische website verkeerspro.nl. Toch heb ik nu wat tijd gevonden tussen het maken van surprises en het maken van gedichten door. Met de meest maffe rijmwoorden in het hoofd en met het papier maché onder de nagels schrijf ik deze keer over een, naar mijn idee, geweldig geschenk voor de vijfde december of voor straks onder de boom.

Het betreft een boek dat alweer verscheen in 2008 maar dat ik pas onlangs onder ogen kreeg. Het boek heet ‘traffic’ en is geschreven door Tom Vanderbilt. Tom is een begenadigd schrijver en hij weet als geen ander over allerhande onderwerpen op zo’n manier te schrijven dat het voor vrijwel alle lezers herkenbaar is. Op een humoristische wijze leidt hij de lezer door zijn ervaringen met onder andere design, technologie, wetenschap en cultuur.

Hij schreef onder meer voor The Wall Street Journal, Rolling Stone en New York Times Magazine. Het boek traffic, waar ik nu ongegeneerd reclame voor ga maken, is een meesterwerkje.

Toen ik het kocht had ik nog het idee dat het slechts interessant zou zijn voor vakidioten zoals ik zelf. Maar niets bleek minder waar! Zoals op de kaft al staat vermeld is het verplichte kost voor alle automobilisten. Waarom wij rijden zoals wij rijden (en wat dat over ons zegt) schrijft Vanderbilt op de voorzijde van het boek.

Het boek staat vol met feiten en weetjes waar je eigenlijk nooit bij stil hebt gestaan. Sta bijvoorbeeld maar eens stil bij het feit dat, volgens Vanderbilt, de weg veel meer is dan een systeem van allerlei regels en schema’s maar meer een plek waar miljoenen mensen, met alleen maar hele losse parameters over hoe we ons dienen te gedragen, elkaar weer elke dag tegenkomen. De weg is de enige plek waar mensen met zoveel verschillende achtergronden – leeftijd, ras, sociale klasse, religie, sekse, politieke overtuiging, levensstijl, psychologische stabiliteit – elkaar tegenkomen.

Fascinerend hoe hij dat weet te vertellen zonder langdradig of belerend te worden. Alle facetten van het verkeer worden door hem geanalyseerd en of je het nu met hem eens bent of niet, het zet je wel aan het denken.
Wist u bijvoorbeeld dat Amerikanen meer uitgeven aan auto’s dan aan gezondheidszorg of eten en dat 22 procent van de restaurantmaaltijden in de VS vanuit de auto wordt besteld. Amerikanen brengen zelfs zo veel tijd in de auto door dat vooral bij mannen huidkanker aan hun linkerkant meer voorkomt dan aan hun rechterkant.

Ik hoop dat ik u geprikkeld heb om het boek aan te schaffen. Ik weet eigenlijk wel zeer dat u er geen spijt van zult krijgen.

Erik van Leerzem is rij-instructeur bij WOLF Rijbewijsshop en schrijft maandelijks een column voor Verkeerspro.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.