VVN vindt zebrapaden niet veilig genoeg

Zebrapaden moeten veiliger worden gemaakt. Per jaar worden twaalf voetgangers doodgereden op een zebrapad, stelt Veilig Verkeer Nederland zaterdag in het Algemeen Dagblad. Daarnaast moeten ieder jaar honderd mensen naar het ziekenhuis na een aanrijding op een zebrapad.

De kritiek is opmerkelijk, want ANWB concludeerde begin vorig jaar dat de Nederlandse zebrapaden tot de veiligste in Europa behoren. Het risico zwaargewond te raken zou nergens zo klein zijn.

Toch zegt een woordvoerder van VVN het ‘gevoel’ te hebben dat in het buitenland ‘veel netter’ wordt gestopt voor zebrapaden. De organisatie wil het gedrag met een campagne veranderen. VVN herhaalt suggesties die de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in 2006 deed. Zebrapaden zouden herkenbaarder moeten worden gemaakt met bijvoorbeeld een bord boven het pad of door er drempels voor te leggen.

Sinds de introductie van het nieuwe rijexamen vorig jaar wordt meer aandacht besteed aan de oplettendheid van automobilisten wanneer zij een zebrapad naderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.