Regiotaxi Gelderland een groot succes

De 1 Euro-actie van Regiotaxi Gelderland heeft in Rivierenland in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk meer reizigers opgeleverd dan dezelfde periode van het vorig jaar, schrijft de Culemborgse Courant. ’s Avonds en in het weekend steeg het aantal reizigers met 38 procent. De actie had als doel Regiotaxi Gelderland meer bekendheid te geven als sluitstuk van het openbaar vervoersnetwerk.

In de avonduren en in het weekend, met name in dunbevolkte gebieden, is de bus vaak niet of nauwelijks beschikbaar. In die situatie is de Regiotaxi een goed alternatief. Vanwege de stijging heeft de provincie Gelderland besloten de 1 Euro-actie voor onbepaalde tijd te verlengen.

Ook in de andere gebieden waar regiotaxi Gelderland actief is, steeg het aantal reizigers. In de Achterhoek groeide het reizigersaantal met 39 procent. In de dichterbevolkte Vallei en IJsselstreek was de groei wat minder met respectievelijk 19 en 14 procent. De mate van stijging heeft een rechtstreekse relatie met de beschikbaarheid van een busverbinding. In de dichterbevolkte gebieden is de reguliere busverbinding ook buiten kantooruren vaak beter beschikbaar. De gemiddelde groei in het hele gebied van Regiotaxi Gelderland is ongeveer 30 procent.

De 1 Euro-actie houdt in dat het reizen met Regiotaxi Gelderland na 19.00 uur ’s avonds en in het weekend 1 euro per zone kost. Daarnaast betaalt de reiziger een zogenaamde instapzone. Het normale tarief is € 1,75 per zone. Regiotaxi Gelderland is daarmee weliswaar iets duurder dan de gewone bus, maar aanzienlijk goedkoper dan een gewone taxi. Houders van een zogenaamde Wmo-pas (ouderen en minder validen) betalen altijd het lagere tarief van €0,50 per zone.

Regiotaxi Gelderland verzorgt ritten in de hele provincie met uitzondering van de stadsregio (Arnhem-Nijmegen) en Apeldoorn. Jaarlijks worden ruim anderhalf miljoen ritten uitgevoerd. Reizigers worden, net als bij taxi’s, thuis opgehaald en naar een afgesproken adres vervoerd. Wel kunnen meer dan één reiziger tegelijk worden vervoerd naar verschillende adressen. Daardoor is de reistijd vaak wat langer dan bij een taxi.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.