Groot tekort aan taxichauffeurs in Brussel

Waar de Nederlandse straattaximarkt uitpuilt van de taxichauffeurs is het in België wel anders gesteld. In hoofdstad Brussel is er zelfs een tekort van 200 à 250 chauffeurs, een groot probleem dat inmiddels wordt onderkend.

Donderdag overlegt de sector met Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V). De voorzitter van de Union professionnelle des exploitants de taxis (UPETTC), Nouredinne Ben Brik,  luidt de alarmbel in de Brusselse krant La Capitale: “Normaal gezien zou iedere taxi in Brussel ongeveer 2,5 chauffeurs moeten hebben. Maar op dit ogenblik zitten we maar aan 1,5 of 1. Er zijn zelfs maatschappijen die voertuigen aan de kant moeten laten, omdat ze geen werknemers vinden.”  

Volgens Ben Brik zijn de problemen te wijten aan verschillende factoren. In de eerste plaats is er de algemene economische crisis. Daardoor zijn mensen minder geneigd om de taxi te nemen.

Maar daarnaast ligt ook het gemiddelde maandloon van een taxichauffeur volgens hem te laag. Ben Brik: “Het beroep van taxichauffeur richt zich vooral tot laaggeschoolden. Maar slechts weinigen zijn bereid om voor 1200 euro per zo’n tien uur per dag te werken.”  

Tot slot komt de bestaande reglementering de sector ook niet ten goede, denkt hij. “Op papier moet de taxivloot om de zeven jaar vernieuwd worden. In de praktijk moeten we echter elke drie jaar nieuwe voertuigen aanschaffen omdat de milieunormen zo streng geworden zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groot tekort aan taxichauffeurs in Brussel | RijschoolPro

Groot tekort aan taxichauffeurs in Brussel

Waar de Nederlandse straattaximarkt uitpuilt van de taxichauffeurs is het in België wel anders gesteld. In hoofdstad Brussel is er zelfs een tekort van 200 à 250 chauffeurs, een groot probleem dat inmiddels wordt onderkend.

Donderdag overlegt de sector met Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V). De voorzitter van de Union professionnelle des exploitants de taxis (UPETTC), Nouredinne Ben Brik,  luidt de alarmbel in de Brusselse krant La Capitale: “Normaal gezien zou iedere taxi in Brussel ongeveer 2,5 chauffeurs moeten hebben. Maar op dit ogenblik zitten we maar aan 1,5 of 1. Er zijn zelfs maatschappijen die voertuigen aan de kant moeten laten, omdat ze geen werknemers vinden.”  

Volgens Ben Brik zijn de problemen te wijten aan verschillende factoren. In de eerste plaats is er de algemene economische crisis. Daardoor zijn mensen minder geneigd om de taxi te nemen.

Maar daarnaast ligt ook het gemiddelde maandloon van een taxichauffeur volgens hem te laag. Ben Brik: “Het beroep van taxichauffeur richt zich vooral tot laaggeschoolden. Maar slechts weinigen zijn bereid om voor 1200 euro per zo’n tien uur per dag te werken.”  

Tot slot komt de bestaande reglementering de sector ook niet ten goede, denkt hij. “Op papier moet de taxivloot om de zeven jaar vernieuwd worden. In de praktijk moeten we echter elke drie jaar nieuwe voertuigen aanschaffen omdat de milieunormen zo streng geworden zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.