Eurlings wil landelijk ov-verbod voor raddraaiers

DEN HAAG – Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over de nota Anders Betalen voor Mobiliteit. Eurlings zal de wet op de kilometerheffing waarschijnlijk pas na de zomer naar de Tweede Kamer sturen. Hij had de Kamer begin april juist beloofd het wetsvoorstel voor de zomer […]

Reizigers die zich ernstig misdragen in bus, tram, trein of metro krijgen als het aan minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) ligt een landelijk ov-verbod opgelegd. Dat zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad. “We moeten dit tuig uit het openbaar vervoer verwijderen.”

Eurlings reageerde op de mishandeling van een buschauffeur in Kerkrade. De man bedreigde donderdagavond de chauffeur met een wapen en sloeg hem meerdere keren in zijn gezicht. De dader is inmiddels aangehouden.

Omdat dit de vierde overval in vier weken tijd was in Zuid-Limburg, legden zo’n 450 buschauffeurs vrijdagochtend uit protest het werk neer. Deze actie kan op alle begrip rekenen van Eurlings. “Dat kan ik me goed voorstellen.”

Hij zegde toe ‘alles op alles’ te zetten om ‘dit soort rotte appels’ uit het openbaar vervoer te halen. Wie zich zo misdraagt is in heel Nederland niet meer welkom in het ov. Eurlings gaat bekijken of zo’n verbod, dat nu al in het Rotterdams ov kan worden opgelegd, in het hele land kan worden ingevoerd. “Ik wil zeker weten dat het gaat werken, dat de politie erop gaat toezien.”

Daarnaast is het volgens de bewindsman een belangrijke symbolische maatregel. “We kunnen niet helder genoeg zijn.”

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) trekt twee miljoen euro uit voor projecten om geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan, maakte zij vrijdag bekend. Met het geld kunnen vervoersbedrijven nieuwe projecten ontwikkelen. Als die succesvol zijn, kunnen ze landelijk worden ingevoerd. Ook wil Ter Horst meer onderzoek laten doen naar de daders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.