Gerson stelt taxi-examen voorlopig uit

AMSTERDAM – Portret van de nieuwe Amsterdamse wethouder van verkeer Hans van Gerson in de gemeenteraadskamer van Amsterdam. ANP ADE JOHNSON

Amsterdamse Taxichauffeurs hoeven voorlopig geen examen te doen om op de trambaan te mogen rijden. Wethouder Hans Gerson heeft dit afgesproken met vertegenwoordigers van de taxibranche.

Het examen wordt nu mogelijk verzet naar september, weet het Parool. Verder bekijkt Gerson of de tram- en busbaanontheffing langer dan een jaar geldig kan blijven, zodat  chauffeurs niet jaarlijks kosten hoeven te maken voor een nieuw document.

Daarmee lijkt Gerson de angel uit een dreigend conflict met de taxibranche te hebben gehaald. Eind september was namelijk grote onrust ontstaan onder de Amsterdamse chauffeurs, nadat de wethouder de branche eraan had herinnerd dat alle drieduizend taxichauffeurs opnieuw examen moesten doen voor de zogenaamde tram- en busbaanontheffing.

Gerson heeft de gelegenheid wel aangegrepen om strengere eisen te stellen aan het examen voor de tram- en busbaanontheffing, zoals een gedegen stratenkennis. Reden is dat een groep chauffeurs op dat moment al maanden de standplaatsen bij het Centraal Station en op het Leidseplein onveilig maakte, en de gemeente geen ander middel heeft om de chauffeurs aan te pakken.

Oorspronkelijk moesten alle chauffeurs al in januari examen doen. Om ze tegemoet te komen is die verplichting dus in elk geval met negen maanden uitgesteld. Toch blijft Gerson vastbesloten om het tram- en busbaanexamen in te zetten om de taxichauffeurs in het gareel te krijgen.

In die nieuwe wet wordt opgenomen dat de gemeente meer bevoegdheden krijgt om in te grijpen in de taximarkt, maar waarschijnlijk wordt de aangepaste taxiwet pas in de loop van 2010 ingevoerd.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gerson stelt taxi-examen voorlopig uit | RijschoolPro

Gerson stelt taxi-examen voorlopig uit

AMSTERDAM – Portret van de nieuwe Amsterdamse wethouder van verkeer Hans van Gerson in de gemeenteraadskamer van Amsterdam. ANP ADE JOHNSON

Amsterdamse Taxichauffeurs hoeven voorlopig geen examen te doen om op de trambaan te mogen rijden. Wethouder Hans Gerson heeft dit afgesproken met vertegenwoordigers van de taxibranche.

Het examen wordt nu mogelijk verzet naar september, weet het Parool. Verder bekijkt Gerson of de tram- en busbaanontheffing langer dan een jaar geldig kan blijven, zodat  chauffeurs niet jaarlijks kosten hoeven te maken voor een nieuw document.

Daarmee lijkt Gerson de angel uit een dreigend conflict met de taxibranche te hebben gehaald. Eind september was namelijk grote onrust ontstaan onder de Amsterdamse chauffeurs, nadat de wethouder de branche eraan had herinnerd dat alle drieduizend taxichauffeurs opnieuw examen moesten doen voor de zogenaamde tram- en busbaanontheffing.

Gerson heeft de gelegenheid wel aangegrepen om strengere eisen te stellen aan het examen voor de tram- en busbaanontheffing, zoals een gedegen stratenkennis. Reden is dat een groep chauffeurs op dat moment al maanden de standplaatsen bij het Centraal Station en op het Leidseplein onveilig maakte, en de gemeente geen ander middel heeft om de chauffeurs aan te pakken.

Oorspronkelijk moesten alle chauffeurs al in januari examen doen. Om ze tegemoet te komen is die verplichting dus in elk geval met negen maanden uitgesteld. Toch blijft Gerson vastbesloten om het tram- en busbaanexamen in te zetten om de taxichauffeurs in het gareel te krijgen.

In die nieuwe wet wordt opgenomen dat de gemeente meer bevoegdheden krijgt om in te grijpen in de taximarkt, maar waarschijnlijk wordt de aangepaste taxiwet pas in de loop van 2010 ingevoerd.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.