“Ik ben niet de oorzaak van dood Sitek”

AMSTERDAM – De taxistandplaats op het Leidseplein in Amsterdam zondagmiddag. Een 44-jarige man is overleden nadat een 37-jarige taxichauffeur hem zondagochtend op het Leidseplein in Amsterdam in elkaar zou hebben geslagen. Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, waarna om nog onbekende reden ruzie ontstond. De politie heeft de chauffeur opgepakt. ANP ADE JOHNSON

,,Mevrouw Sitek, ik ben niet de oorzaak van de dood van uw man. Het is verschrikkelijk dat hij is doodgegaan, maar het kan niet zijn gebeurd door een eenvoudige lichte klap.” Met die woorden richtte de 38-jarige Sidi Mohamed B. zich woensdag bij de rechtbank in Amsterdam tot de weduwe van Rob Sitek, die op 5 juli op het Leidseplein in de hoofdstad om het leven kwam nadat hij door de taxichauffeur zou zijn neergeslagen.

,,Hij was een sterk iemand, van zo’n 2 meter, een stevige Hollander. Ik schrok van zijn postuur en had niet verwacht dat ik een klap of een duw van hem zou krijgen”, ging B. verder. ,,Ik moet mijzelf gewoon verdedigen met een lichte klap. Dit kan iedereen overkomen.” De weduwe kon de woorden van de verdachte niet aanhoren en verliet geëmotioneerd de zaal.

Sitek overleed aan hersenletsel, nadat B. hem volgens het Openbaar Ministerie (OM) met gebalde vuist had geslagen waarop het slachtoffer met zijn hoofd hard tegen de grond belandde. De twee zouden ruzie hebben gekregen over de ritprijs. Volgens justitie had de verdachte weg kunnen gaan. B. denkt daar anders over. ,,Mijn taxi stond op de standplaats, dat was mijn werkplek. Op dat moment waren er veel mensen die een taxi wilden nemen. Ik kon toch niet zomaar weglopen.”

B., die het vak van taxichauffeur vaarwel heeft gezegd, verklaarde verder dat hij vindt dat de politie Sitek had moeten reanimeren. ,,Ze waren alleen maar met mij bezig. Ik heb meer dan tien minuten in de politieauto zitten wachten en keek of hij zou opstaan. Ik zag niemand. Misschien ligt het aan de politie dat hij is gestorven of aan de hulpverlening.”

Geert-Jan Knoops, de advocaat van de verdachte, pleitte tijdens de zogeheten pro-formazitting voor opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van B. Volgens hem zijn er onvoldoende ernstige bezwaren om hem langer vast te houden. B. staat op het punt vader te worden en zijn 2-jarige zoontje moet een operatie ondergaan. ,,Er is toch geen reden te veronderstellen dat mijn cliënt, die geen taxichauffeur meer is, terwijl zijn vrouw ligt te bevallen en zijn kind op de operatietafel ligt, de straat op gaat om mensen te mishandelen.”

Het OM verzette zich tegen dit pleidooi. B. zou zich volgens justitie in 2007 ook al eens schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van een vrouwelijke klant. De rechtbank doet donderdag uitspraak over het verzoek van de verdediging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.