Rijschool in de Spotlight: “Er staat echt iets” bij rijschool Oegema

Rijschool Oegema viert dit jaar haar 40-jarige jubileum. Voor Verkeerspro.nl reden genoeg om de Ochtense rijschool is uitgebreid aan het woord te laten. Opgericht door vader Simon, maar inmiddels verworden tot een toonaangevend familiebedrijf binnen kring Tiel.
“Het is de lust en leven van mijn vader”, zegt Rick Oegema, zoon van oprichter Simon en zelf ook werkzaam binnen de rijschool als rij-instructeur en administratief medewerker. “Mijn vader is in 1970 begonnen in de avonduren en op zaterdag. Later is mijn moeder erbij gekomen en nadien ook mijn zus, mijn broer en ik.” Naast de familieleden is ook de man van zus Léoni actief als instructeur en vorig jaar is er voor het eerst in de ‘historie’ ook een instructeur in loondienst genomen van buiten de familie.

Het is nodig ook want rijschool Oegema is uitgegroeid tot een complete organisatie met een breed aanbod. Er kan zowel gelest worden in de auto, op de motor, met een aanhanger en er wordt ook ingespeeld op het bromfietspraktijkexamen. Overigens heeft de familie Oegema daar al ervaring mee want zowel in 2008 als in 2009 heeft het met behulp van gemeentelijke subsidie al praktijktrainingen gegeven aan jongeren. “We gaven theorie, twee uur les op een afgesloten terrein en twee uur les op de openbare weg. Het lesplan ligt dus al klaar.”

Overigens valt er verder voorlopig geen grote groei te verwachten, zegt de benjamin van de familie. “We willen het houden zoals het nu is. Er is wel eens interesse van instructeurs om bij ons te komen, maar er komt toch best veel bij kijken.”

Van vader Simon hoeft het ook niet. De inmiddels 66-jarige oprichter geeft zelf niet vaak les meer, vooral ingegeven door een ziekbed afgelopen jaar. Rick: “Mijn vader is in oktober geopereerd aan prostaatkanker. Sindsdien heeft hij nog maar enkele uurtjes les gegeven, maar in het nieuwe jaar denkt hij er toch weer aan om twee dagen per week te gaan werken.”

Hij wil en kan zijn levenswerk uiteraard niet missen, maar ziet dat het bedrijf in vertrouwde handen is als hij even uit de roulatie is. “Mijn vader wil dat de familie er in zit, maar verder geen poespas. Dat het degelijk en betrouwbaar wordt voortgezet, dat vindt hij belangrijk. Wij bestaan nu veertig jaar, er staat echt iets!”

En het einde is vooralsnog ook nog niet in zicht, zelfs de naam Oegema is veiliggesteld voor de komende decennia. “Want mijn broer (Arjan) heeft in april een zoon gekregen, genaamd Senne.” En wie weet kan hij over een jaar of twintig ook intrek nemen in de rijschool. Een rijschool die overigens in de omtrek erg goed bekend staat, getuige ook wel de slagingspercentages. “We zitten op een percentage tussen de 66 en 70 procent, dat is erg goed voor een rijschool met meer dan 280 rijexamens per jaar. Het is dan ook een percentage waar we trots op zijn.”

Net als het feit dat de familie trots is op het mooie familiebedrijf. Het levenswerk van vader Simon, dat met passie wordt voortgezet door zijn kinderen en wie weet in de toekomst de kleinkinderen………

Meer informatie over rijschool Oegema kunt u vinden op www.rijschooloegema.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.