‘Probleem’ strooizout lijkt opgelost

HENGELO – Bij Akzo Wegenzout in Hengelo is woensdag sprake van topdrukte. Het bedrijf, dat naast distributie ook aan zoutwinning doet, krijgt dagelijks talloze verzoeken om strooizout. Alleen de vast klanten kunnen nog worden voorzien van het chemische zout. Nieuwe klanten moeten achter aan de rij aansluiten. Eerder meldde het bedrijf nog dat het onwaarschijnlijk […]

Op dit moment is er ,,tot nader order” voldoende strooizout voor heel Nederland. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat noemde maandag de situatie landelijk ,,goed beheersbaar”.

Zoals het er nu naar uitziet, is het – gezien de weerssituatie – voldoende om slechts preventief te strooien, aldus de zegsvrouw. ,,De weersverwachtingen zijn gunstig, de aanlevering van zout komt op gang komt en het zoutloket werkt efficiënt.” Het zoutloket coördineert landelijk de zoutvoorraad. Daardoor kunnen alle belangrijke rijks-, provinciale en lokale wegen worden bestrooid.

Plaatselijke ongemakken kunnen blijven bestaan, aldus de organisatie, maar van ernstige verkeershinder door een tekort aan strooizout is tot nader order geen sprake.

Een woordvoerder van zoutleverancier Eurosalt in Moerdijk zei maandag de komende dagen schepen uit Duitsland en Engeland binnen te krijgen met ongeveer 15.000 ton strooizout aan boord. Om aan de vraag tegemoet te komen haalt het bedrijf volgende week ook nog eens 8000 ton strooizout uit Tunesië. Ook begin februari zal er nog eens 4000 tot 8000 ton uit dat Afrikaanse land naar Nederland komen. Frisia Zout is maandag begonnen met het boren naar extra zout bij Franekeradeel.

AkzoNobel zei vrijdag al de komende dagen 15 miljoen kilo strooizout te leveren aan Rijkswaterstaat en daardoor tot en met woensdag geen aanvullende orders voor strooizout te kunnen aannemen. Wel blijft AkzoNobel leveren aan gemeentes en provincies die al een contract hadden met het bedrijf.

Door het langdurige winterweer in combinatie met veel neerslag is er nu al ruim anderhalf keer zoveel strooizout gebruikt als normaal in een jaar. De voorraden raken daardoor uitgeput. In de afgelopen periode is ruim 115.000 ton strooizout gestrooid, waar normaal 70.000 ton toereikend is van november tot april. Ook in de rest van Europa is veel hinder door het winterweer. Daardoor is de internationale vraag naar strooizout hoog en zijn de leveranties beperkt.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.