Proef A58 met dynamische snelheid afgerond

De proef met dynamische maximumsnelheden op de A58 tussen Goirle en Tilburg is afgerond. De proef moet uitwijzen of dynamische snelheden bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De definitieve resultaten worden in mei van dit jaar aan de Tweede Kamer aangeboden.

Op de A58 is op de dagen dat het voorspelde daggemiddelde voor fijnstof boven de norm dreigde te komen, de maximumsnelheid tijdelijk verlaagd van 120 naar 80 km/u. De proef duurde negen maanden. In die periode is de maatregel ongeveer 40 dagen van kracht geweest, verspreid over 15 keer.

Om meer inzicht te krijgen in snelheidsaanpassingen ‘op maat’, voert Rijkswaterstaat sinds januari 2009 proeven uit op de A1, A12 en A58. Daarnaast voert Rijkswaterstaat proeven uit op de A12 bij Voorburg en later dit jaar op de A20 bij Rotterdam ter vervanging van de vaste 80 km zone op die locaties.

Het aanpassen van de snelheidslimiet aan onverwachte en wisselende situaties zoals het weer, drukte of een ongeval, kan de doorstroming op de weg verbeteren. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid vergroten en de belasting van het milieu beperken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.