Scooter steeds populairder onder volwassenen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het bezit van brom- en snorfietsen, en dan vooral de scootermodellen, de afgelopen jaren fors is toegenomen onder mensen van 18 jaar en ouder. Onder 16- en 17-jarigen nam het bezit juist af.

Desondanks hebben de jongeren nog steeds het vaakst een brom- of snorfiets en maken ze er ook het meest intensief gebruik van. Bijna een kwart van de in totaal gereden afstand wordt afgelegd door 16- en 17-jarigen. Het totale park van brommobielen, brom- en snorfietsen nam volgens het CBS tussen 2007 en 2009 met maar liefst 22% toe.

In de doelgroep 18 tot 20 jaar nam het brommobiel-, brom- en snorfietsbezit de afgelopen twee jaar toe van zo’n 9 procent tot 11 procent, onder 20- tot 40-jarigen steeg het bezit van 4 procent tot ruim 5. Van de 40- tot 60-jarigen in Nederland had vorig jaar bijna 8 procent zo’n voertuig, tegen ruim 6 procent twee jaar eerder.

Het CBS concludeert tevens dat hoe minder stedelijk een gemeente is, hoe hoger het bromfietsbezit ligt. Dat heeft te maken met de langere afstanden die in de meer landelijke gebieden afgelegd moeten worden. De snorfiets wordt juist vaker gebruikt in de stad. Het brom- en snorfietsbezit is het hoogst op de Waddeneilanden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.