Eerste rijinstructeur in Nederland slaagt voor examen nieuwe stijl

Vrijdag 22 januari heeft Ronnie Nouws als eerste in Nederland het examen tot rijinstructeur behaald in ‘nieuwe stijl’. Met een ruime voldoende sloeg Nouws zich door het nieuwe examen heen. De drie fases die hij heeft moeten doorlopen voordat hij zich rijinstructeur mag noemen, zijn nu afgesloten.

Het verschil met het oude examen zit hem in de derde fase, de stage. Voorheen moest de rijinstructeur afrijden met een zelfgekozen leerling met rijbewijs op zak. “Nu krijgen we een leerling toegewezen die nog maar een paar lessen gehad heeft. Deze leerling heb ik twee complete lessen gegeven, onder toeziend oog van mijn begeleider”, laat Nouws weten aan Verkeerspro.nl.

Op deze manier vond de leerling-rijinstructeur, die zijn opleiding genoot bij Compact Opleidingen, het zwaarder dan vroeger. “Ik werd gelijk in het diepe gegooid. Dat was best spannend. Ik had nog nooit een ingreep hoeven doen. Alle verantwoordelijkheid rustte op mijn schouders.”

Het moeilijkste van het nieuwe examen vond hij het inschatten van een situatie. “ Wanneer je ingrijpt bij een leerling, moet je dit op het laatste moment doen: eerst krijgt hij zelf een kans. Het is lastig om in te schatten of een leerling de auto nu wel of niet gezien heeft, maar daarbij mag je ook weer niet te lang wachten.”

Andere nieuwe aspecten van het examen zijn de faalangsttraining, portfolio en videodossier. Het laatste laat nog een paar weken op zich wachten, omdat het nog niet gereed is voor gebruik.

De faalangsttraining bij Compact Opleidingen is in de plaats gekomen van de slipcursus en de EHBO-cursus. “Ik dacht eerst: wat is dat voor een flauwekul”, biecht Nouws eerlijk op, “maar later bleek het echt nuttig en bruikbaar. Veel mensen hebben last van faalangst of leggen de lat te hoog. Ik heb nu geleerd hoe ik daar mee om moet gaan.”

Of hij als eerste kandidaat van Nederland ook last had van faalangst? “ Nee, ik had geen last van zenuwen. Iemand moet de eerste zijn”, zegt hij nuchter. “ En het examen was voldoende. Ik had een voorbeeldige leerling. Ik hoefde niet in te grijpen”.

Eén maart gaat hij beginnen als rijinstructeur bij NXXT verkeerscholen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Eerste rijinstructeur in Nederland slaagt voor examen nieuwe stijl”

Pius van den Elshout|27.01.10|13:16

Ronnie van harte gefeliceert met het behalen van rijinstructeur nieuwe stijl, ik hoop dat er nog vele mogen volgen.Pius van den Elshout

Jessica|01.02.10|18:54

goed hoor

en nu nog een paar weken wachten voor je auto klaar is of wat?

C|13.02.10|20:39

Oke goed dat de stage terug is, wij moesten (30 jaar geleden!) 25 uur meerijden met een instructeur en 25!! uur les geven aan een leerling zonder rijbewijs met een instructeur achterin. Op deze manier kreeg je allerlei leerlingen met verschillend niveau in de auto naast je.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.