PVV wil referendum over kilometerheffing

De PVV wil een referendum over de kilometerheffing. Tweede Kamerlid Richard de Mos voert als argument daarvoor aan dat de invoering van de heffing elke automobilist raakt. ,,Laten zij beslissen over het lot van het rekeningrijden. Ook als zij vóór zijn, wat wij niet hopen”, zei hij maandag.

De Mos vindt de peilingen van de ANWB en de Telegraaf onvoldoende. ,,Niet iedere automobilist is lezer van de Telegraaf of lid van de ANWB.” Hij verwijst ook naar de kritiek op de peiling van de ANWB, dat de vraagstelling suggestief is en niet duidelijk.

Een raadplegend of bindend referendum uitschrijven is momenteel niet mogelijk. De Tweede Kamer praat binnenkort verder over een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA en D66 die de mogelijkheid biedt om langs die weg een besluit van de overheid tegen te houden of terug te draaien. De PVV steunt die wet omdat zij vindt dat de burger bij grote beslissingen het laatste woord moet hebben. Maar een noodzakelijke meerderheid in de Tweede Kamer ontbreekt tot nu toe.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik roept daarom het CDA, dat volgens hem zijn mond vol heeft over het creëren van draagvlak voor de kilometerheffing, alsnog in te stemmen met de initiatiefwet. Ger Koopmans (CDA) wijst een referendum hoe dan ook af. ,,Ik ben altijd tegen referenda geweest en nu ook. Een plat ja of nee helpt ons niet uit de file.”

Hij zegt geïnteresseerd te zijn in de resultaten van de ANWB-peiling, die een ,,goed beeld geeft van de feiten en spookbeelden wegpoetst”. Het CDA vindt volgens Koopmans de ANWB en draagvlak voor de plannen van verkeersminister en partijgenoot Camiel Eurlings belangrijk. Eurlings legde vrijdag het lot van de plannen in de handen van de automobielclub. Koopmans: ,,De ANWB moeten we erbij houden. Tegelijk zegt het staatsrecht dat kabinet en parlement wetten maken.”

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

PVV wil referendum over kilometerheffing | RijschoolPro

PVV wil referendum over kilometerheffing

De PVV wil een referendum over de kilometerheffing. Tweede Kamerlid Richard de Mos voert als argument daarvoor aan dat de invoering van de heffing elke automobilist raakt. ,,Laten zij beslissen over het lot van het rekeningrijden. Ook als zij vóór zijn, wat wij niet hopen”, zei hij maandag.

De Mos vindt de peilingen van de ANWB en de Telegraaf onvoldoende. ,,Niet iedere automobilist is lezer van de Telegraaf of lid van de ANWB.” Hij verwijst ook naar de kritiek op de peiling van de ANWB, dat de vraagstelling suggestief is en niet duidelijk.

Een raadplegend of bindend referendum uitschrijven is momenteel niet mogelijk. De Tweede Kamer praat binnenkort verder over een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA en D66 die de mogelijkheid biedt om langs die weg een besluit van de overheid tegen te houden of terug te draaien. De PVV steunt die wet omdat zij vindt dat de burger bij grote beslissingen het laatste woord moet hebben. Maar een noodzakelijke meerderheid in de Tweede Kamer ontbreekt tot nu toe.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik roept daarom het CDA, dat volgens hem zijn mond vol heeft over het creëren van draagvlak voor de kilometerheffing, alsnog in te stemmen met de initiatiefwet. Ger Koopmans (CDA) wijst een referendum hoe dan ook af. ,,Ik ben altijd tegen referenda geweest en nu ook. Een plat ja of nee helpt ons niet uit de file.”

Hij zegt geïnteresseerd te zijn in de resultaten van de ANWB-peiling, die een ,,goed beeld geeft van de feiten en spookbeelden wegpoetst”. Het CDA vindt volgens Koopmans de ANWB en draagvlak voor de plannen van verkeersminister en partijgenoot Camiel Eurlings belangrijk. Eurlings legde vrijdag het lot van de plannen in de handen van de automobielclub. Koopmans: ,,De ANWB moeten we erbij houden. Tegelijk zegt het staatsrecht dat kabinet en parlement wetten maken.”

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.