ANWB houdt mogelijk nog referendum onder leden

De ANWB houdt mogelijk nog een referendum onder haar leden over de kilometerheffing. Dat zou komend voorjaar kunnen worden gehouden in de periode tussen het debat in de Tweede Kamer over de kilometerheffing en het aannemen van het wetsvoorstel daarover later dit jaar. Het referendum volgt op de internetpeiling die de ANWB deze weken houdt via een speciale website. Na de peiling wil de bond ook internetdebatten organiseren over het onderwerp.

Dat maakte Ferry Smith, manager algemeen ledenbelang van de ANWB, woensdag bekend tijdens een toelichting aan de media over de internetpeiling. Het referendum is afhankelijk van de inhoud van het wetsvoorstel dat minister Camiel Eurlings dit voorjaar in de Tweede Kamer wil bespreken. „We willen met onze peiling geen ja of nee over de kilometerheffing bereiken, we willen argumenten aandragen”, legde Smith uit. Als de ANWB te weinig terugvindt van de argumenten, wil de bond een referendum houden. „Dat zal dan meer het karakter hebben van een ja of een
nee tegen de plannen van de minister”, zegt Smith.

Tot woensdagmiddag hebben ongeveer 335.000 mensen de enquête ingevuld. Het komt voor dat er op hetzelfde moment tussen 150 en zevenduizend mensen de vragenlijst invullen. Zelfs ’s nachts zitten mensen achter de computer de vragen te beantwoorden. Uit een steekproef blijkt dat ongeveer 90 procent van de mensen die reageren, lid is van de ANWB. Driekwart geeft aan mee te willen doen met een vervolgonderzoek.

De ANWB heeft nog geen eerste analyse gemaakt van de reacties. De organisatie gaat daarbij de hulp inroepen van een gespecialiseerd bedrijf. Een aantal leden heeft het lidmaatschap opgezegd, omdat de vereniging voorstander van de kilometerheffing zou zijn. De opzeggers vinden dat de ANWB harder nee moet roepen tegen de kilometerheffing. De ANWB zegt nog geen standpunt te hebben bepaald en zorgvuldig te willen handelen. De uitkomsten van de peiling worden in maart voorgelegd aan de bondsraad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.