‘Bedrijven willen mobiliteit op maat’

Ruim tachtig procent van de Nederlandse bedrijven wil in de toekomst overschakelen op persoonsgebonden mobiliteitsbudgetten, ook wel maatwerkmobiliteit genoemd. Dit is één van de belangrijkste conclusies uit een onlangs door Fleet Support uitgevoerd mobiliteitsonderzoek, dat eind 2009 voor de tweede maal werd gehouden. Hieraan nam ruim tachtig procent van de Nederlandse bedrijven met een personeelsomvang vanaf 250 werknemers aan deel.

Aanleiding voor het onderzoek was de veranderende vraag naar werknemersvervoer. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat veel medewerkers naast de leaseauto willen kunnen kiezen uit alternatieve vervoersmogelijkheden. Van werkgeverszijde is de wens geuit om tijd en geld te besparen door medewerkers slimmer te laten reizen.

Reiskosten zullen weliswaar blijvend gefaciliteerd worden, maar de vaste leaseauto zal daarin steeds vaker worden vervangen door een budget per medewerker. Dit budget kan geheel naar eigen inzicht van de medewerker worden aangewend. De medewerker heeft middels een persoonsgebonden mobiliteitsbudget zijn/haar eigen budget en koopt zelf het vervoer in. Over- en onderschrijdingen worden eenvoudig met het salaris verrekend.

Werkgevers geven meerdere redenen voor hun voorkeur voor deze aanpak. Kostenreductie en medewerkertevredenheid zijn de voornaamste. Daarnaast willen werkgevers minder langetermijnverplichtingen, minder kostenfluctuaties en meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook toekomstige maatregelen spelen een grote rol.

Daarbij sluit het persoonsgebonden mobiliteitsbudget goed aan op de maatschappelijke tendens naar meer persoonlijke verantwoordelijkheid van de werknemer. Volgens het onderzoek zouden veel werknemers liever vandaag dan morgen met deze aanpak beginnen. Werkgevers geven aan dat zij wel de vinger aan de pols willen houden, door middel van registreren en monitoren van de kostenontwikkelingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.