Eurlings: Kamer beslist over kilometerheffing

DEN HAAG – Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat arriveert woensdag bij de ministerraad. De top van het kabinet en de sociale partners hebben dinsdagavond laat een principe-akkoord gesloten. ANP MARCEL ANTONISSE

Niet de ANWB, maar het parlement bepaalt of de kilometerheffing doorgaat. Dit zei verkeersminister Camiel Eurlings dinsdag in de Tweede Kamer.

Eurlings moest zich verantwoorden in het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Hij zei dat hij ,,openstaat” voor de resultaten van de ANWB-peiling en verbeterpunten ,,serieus neemt”. Volgens Eurlings wilde hij een signaal afgeven om de ANWB ,,erbij te houden”.

Eurlings bestreed dat hij vrijdag zou hebben gezegd dat hij de Kamer niet serieus neemt, of dat hij het wetsvoorstel zou intrekken. Hij beloofde wijzigingen in het wetsvoorstel over de kilometerheffing ,,vanzelfsprekend” aan de Kamer voor te leggen. Eurlings stelde dat hij ook de steun van organisaties zoals de milieubeweging en vervoerders, die mensen hebben opgeroepen om positief te reageren op de ANWB-peiling, erg belangrijk vindt.

Hij hield de Kamer voor dat zij zelf het debat over de kilometerheffing heeft uitgesteld om te wachten op de resultaten van de enquête van de ANWB. Daarmee zou de Kamer eraan meehelpen om de peiling belangrijk te maken.

Een meerderheid in de Kamer steunt momenteel het invoeren van de kilometerheffing. De vraag is volgens Eurlings echter of die steun voor het voorstel, dat nog een lange weg heeft te gaan, onder een volgend kabinet overeind blijft als het draagvlak wegvalt. Hij wees erop dat organisaties als de ANWB, de milieubeweging en werkgevers het voorstel hebben bedacht. De minister doelde op een advies uit 2007 van een brede commissie, geleid door de vroegere ANWB-directeur Paul Nouwen.

Kamerlid Ernst Cramer van de ChristenUnie reageerde positief op de uitleg van Eurlings. De kleinste regeringspartij was vrijdag erg boos. De CDA-bewindsman zou de indruk hebben gewekt dat het voorstel over de kilometerheffing helemaal afhankelijk is van de steun van de ANWB. Cramer: ,,Ik ben blij dat hij stelt dat de democratie voorgaat.” D66-collega Boris van der Ham was terughoudend. ,,Ik ben vandaag tevreden.” Volgens hem zit Eurlings dubbelhartig in de discussie over de kilometerheffing. Van der Ham zei dat Eurlings ook voorstellen van andere organisaties dan alleen die van de ANWB moet meewegen, als hij draagvlak zo belangrijk vindt.

De ANWB gaat volgens een woordvoerder gewoon door met de peiling en laat zich verder niet afleiden door de politieke discussie. ,,De minister zoekt draagvlak en kent de ANWB daarin een rol toe. Hij heeft ook verklaard goed te willen luisteren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.