Weer 40.000 Belgische studenten leggen rijexamen af op school

Net als vorig schooljaar krijgen ook dit schooljaar meer dan 40.000 laatstejaarsstudenten uit het secundair onderwijs de kans hun voorlopig rijbewijs te halen op de schoolbanken. Het slaagpercentage voor het theoretische rijexamen lijkt verder te stijgen, zo blijkt uit tussentijdse resultaten van het project Rijbewijs op School.

Dit schooljaar schreven 786 secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel zich in voor het project waarbij laatstejaars gratis acht lesuren theorie krijgen, een handboek, en een rijexamen op school.

Zo’n 13.000 van de dit jaar deelnemende laatstejaars legden ondertussen al examen af. “Meer dan 8.400 van hen zijn geslaagd. Op dit moment ligt het slaagpercentage op 64 procent”, meldt de initiatiefnemer Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) in Het Laatste Nieuws.

Tijdens het schooljaar 2008-2009, toen Rijbewijs op School voor het eerst werd georganiseerd op grote schaal, lag het slaagpercentage in scholen op 60 procent. Het slaagpercentage in de examencentra, toen het project nog niet bestond, lag op 48 procent, aldus nog de VSV.

Het project brengt ook knelpunten aan de oppervlakte. Zo blijken leerlingen het soms moeilijk te hebben met het taalgebruik in de vragen. Daarom buigt Goca, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, zich momenteel over het taalgebruik in de vraagstelling van de theoretische examens

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.