Brabant voert OV-chipkaart op 1 juli in

DEN BOSCH – De OV-chipkaart, het nieuwe betaalmiddel voor bus, tram, metro en trein, wordt in Noord-Brabant op 1 juli ingevoerd. Dat heeft de provincie, opdrachtgever van busvervoerders Veolia en Arriva, besloten. Dat bericht dagblad BN/DeStem woensdag.

Daarmee is Brabant zeer laat. De NS en het grootste deel van het stads- en streekvervoer (in de Randstad, Midden- en Oost-Nederland) werken nu al met de OV-chipkaart. Zeeland volgt in maart.

De provincie Brabant en busmaatschappijen Veolia (West- en Midden-Brabant) en Arriva (Noordoost-Brabant) zeggen bewust voor de rol van hekkensluiter gekozen te hebben. Rond de OV-chipkaart bestaan namelijk nog talloze problemen, volgens een onderzoek van de SP. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer laat dit onderzoeken.

Door achteraan in de rij aan te sluiten, kan Brabant die kinderziektes vermijden en leren van ervaringen elders, zegt een provinciewoordvoerster. Bovendien loopt per 1 juli de proef met de goedkope Brabantse strippenkaart af, waarmee de provincie het openbaar vervoer dan twee jaar lang heeft ondersteund.

Eerdere invoering zou betekenen dat tijdelijk drie betaalsystemen naast elkaar bestaan (Brabantse en gewone strippenkaart én chipkaart) en dat zou tot verwarring leiden. Op bussen die de provincie verlaten (de Brabantliners naar Utrecht en Rotterdam) wordt de OV-chipkaart overigens sneller – al over een paar weken – ingevoerd.

Brabant heeft het OV-chiptarief vastgesteld op 11,5 eurocent per kilometer. Dat is ongeveer het landelijk gemiddelde. Sommige regio’s zijn iets goedkoper, andere iets duurder.

Na invoering van de OV-chip kan, net als in de meeste andere regio’s, tot eind dit jaar ook nog worden betaald met de vertrouwde strippenkaart. Rotterdam is de eerste gemeente die de kaart helemaal afschaft. Daar kan vanaf 11 februari uitsluitend met de OV-chipkaart worden betaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Brabant voert OV-chipkaart op 1 juli in”

jma Arts|18.06.10|20:55

heb ik als 65+ nog recht op korting als ik ries met het openbaar vervoer?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.