Ook VVD nu tegen afschaffing strippenkaart

DEN HAAG – Naast SP en GroenLinks verzet nu ook de VVD in de Tweede Kamer zich tegen het ‘uitzetten’ van de strippenkaart in de regio Rotterdam vanaf 11 februari.

Dit bleek woensdag bij hervatting van een debat met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer). De drie oppositiepartijen willen de strippenkaart in en om Rotterdam voorlopig handhaven naast de ov-chipkaart als geldig vervoersbewijs.

VVD’er Charlie Aptroot zei dat eerst de problemen waarmee blinden en slechtzienden kampen moeten worden opgelost. Hij stelde voor dat Huizinga de verantwoordelijkheid voor de ov-chipkaart overdraagt aan minister Camiel Eurlings. “Ons vertrouwen in haar aanpak is naar een bedenkelijk niveau gedaald”, stelde Aptroot.

Volgens SP-Kamerlid Emile Roemer is er nog steeds van alles mis met de ov-chipkaart. De distributie zou niet op orde zijn. Slechts een kwart van de reizigers in Rotterdam zou de kaart gebruiken. Lia Roefs (PvdA) telde ook de nodige zorgpunten, maar vindt dat Rotterdam maatwerk levert en oplossingen zoekt voor problemen die landelijk nog spelen.

Volgens CDA’er Jan Mastwijk is er geen reden voor paniek. Hij vond dat Amsterdam, dat half april ook volledig wil overstappen op de ov-chipkaart, de in Rotterdam opgedane kennis kan gebruiken.

De regeringspartijen CDA en PvdA willen de regio Rotterdam daarom groen licht geven, net als de staatssecretaris. Twee weken geleden kreeg Huizinga ook al de steun van haar eigen partij, de ChristenUnie. Hiermee is zij verzekerd van een Kamermeerderheid.

Huizinga blijft bij haar plannen. Ze wil voorkomen dat strippenkaart in Rotterdam pas wordt uitgezet als alle problemen in het land zijn opgelost.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.