Lifehammer voortaan verplicht in lesauto

DEN HAAG – Het aanwezig zijn van vier spiegels en een lifehammer in een examenvoertuig wordt per 1 juli 2010 verplicht. Dat meldt het CBR. Overigens zijn deze zaken bij grootste deel van de rijscholen al standaard aanwezig, zegt woordvoerder Coen Sleddering.

“Het verplicht stellen van aanwezigheid van de lifehammer komt voort uit interpretatie van de arboregelgeving”, verduidelijkt Sleddering. “Die bepaalt dat de veiligheid van de examinator tijdens de uitoefening van zijn werk zoveel mogelijk gegarandeerd moet zijn. Dit is dan een logische toevoeging.”

De verplichting tot de vier buitenspiegels komt voort uit de Regeling Voertuigen, opvolger van het Voertuigreglement. Daarin is bepaald dat een bestuurder moet beschikken over twee spiegels. Omdat de examinator de juridische bestuurder is, moet ook hij daarover kunnen beschikken.

De datum van 1 juli is gekozen om rijscholen zo een ruime overgangsperiode te gunnen, zo geeft Sleddering aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Lifehammer voortaan verplicht in lesauto”

Frank van der Molen|05.02.10|17:13

Dat dat nu pas echt verplicht wordt gesteld. Je kan verwachten dat dit standaard in een lesauto zit, toch?

Verkeersschool Eijlander|05.02.10|22:00

Het CBR loopt met al zijn zaken al jaren achter de feiten. Het is belachelijk voor woorden dat zij dit nu verplicht gaan stellen. Wij rijden al heel wat jaartjes met twee van deze “lifehammers”in de lesvoertuigen. Eén voor de leeerling en één voor de Instructeur/ examinator. Deze zijn goed te zien voor l.l en examinator.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.