Chipkaart kopen of lopen in Rotterdam

ROTTERDAM – Het is even zoeken, maar ze lopen er nog donderdag, reizigers op Rotterdam CS met een stripppenkaart in de hand. Wanneer ze op de tram willen stappen, geven de conducteurs van de RET ze in goed Rotterdams te verstaan: u kunt een chipkaart kopen of gaan lopen.

Verreweg de meeste mensen zijn wel voorbereid en hebben al een chipkaart of staan bij een van de loketten om er een aan te schaffen. Het is ook wat drukker dan normaal bij de oplaadpunten, maar er zijn zeker geen lange rijen.

RET-directeur Pedro Peters maakt zich op de dag dat de hele Rotterdamse regio overgaat op de chipkaart, vooral zorgen over het aantal mensen dat vergeet uit te checken. Dat aantal lag op ruim tienduizend per week. ,”Maar dat zal zeker toenemen.” Verder zal het vooral wennen zijn voor de vaste klanten zoals de abonnementshouders en 65-plussers. Die moeten nu ook in- en uitchecken, ook al reizen ze gratis.

Peters zegt het jammer te vinden dat de invoering van de chipkaart in de rest van Nederland afhankelijk is van hoe het in Rotterdam gaat. “Als je daar op wacht, krijg je weer vertraging. Het grootste imagoprobleem van de chipkaart is dat het zo traag is gegaan.” Peters heeft donderdag een goede dag als de invoering in het hele ov net zo soepel gaat als ruim een jaar geleden in de Rotterdamse ondergrondse het geval was. “Maar ik ben vooral benieuwd hoe het over een of twee weken gaat.”

Als het aan verantwoordelijk wethouder Hans Vervat ligt, wordt er in Rotterdam zo snel mogelijk ook in de taxi met de chipkaart betaald.

In de nacht voorafgaand aan D-day waren tientallen RET-medewerkers nog in de weer met het beplakken van alle bussen en trams. Ook werd alle apparatuur nog een keer gecontroleerd. Want de kou kan de machines in de war sturen. Zo deed in ieder geval bij een tram die uit de remise kwam, het incheckapparaat het niet. “Die moet nog even opwarmen.”

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Chipkaart kopen of lopen in Rotterdam”

Bas|11.02.10|13:26

Als Neder-Belg kom ik regelamtig in Roterdam en wat dan voor mij chipkaart kopen of lopen of niet meer naar Rotterdam want het is toch wel belachlijk dat geld de oude gulden of Euro niet meer gebruikt mogen worden om reden dan men geen geld meer in omloop wenst te houden en daarbij je niet te controleren ben waar jij op dat moment was
Hoe werkt dit voor de vele toeristen die rotterdam aan doen per jaar ook kaartje kopen
Laatst was ik in St Petersburg en heb daar gebruik gemaakt van de metro en dat gaat zo
Je koopt een hand vol jetons bij een loket met geld en als je gebruik wil maken van de metro loop je naar de ingang gooit je jeton in het poortje en dit aat open en je kan uitstappen waar je wil en de jeton is goed voor het gehele net geen centje pijn en weet dat je altijd wat van die muntjes op zak hebt en je kan reizen wat je wil

Maar ja het moet moeilijk en duur

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.