Emile Roemer, SP, Tweede Kamer

SP:ruim 10 procent minder reizigers door ov-chipkaart

DEN HAAG – De ov-chipkaart jaagt de reiziger letterlijk het openbaar vervoer uit. Dat zegt de SP. Uit cijfers van de socialisten zou blijken dat maar liefst één op de acht reizigers het openbaar vervoer niet meer zal gebruiken door de invoering van de ov-chipkaart.

SP-Kamerlid Emile Roemer is verbijsterd over de cijfers. “De ov-chipkaart maakt het reizen dus niet alleen duurder, maar jaagt de mensen ook nog eens de auto in. Dit kabinet zegt het openbaar vervoer te stimuleren, maar als de realiteit is dat 12,5% van de reizigers definitief het openbaar vervoer vaarwel zegt, moet staatssecretaris Huizinga onmiddellijk maatregelen nemen.”

De SP eist van Huizinga dat ze per direct besluit om in geen enkele regio de strippenkaart te verbieden. Roemer: “Deze cijfers zijn funest voor de groei van het openbaar vervoer. Hiermee wordt definitief het bewijs geleverd dat het zeker stellen van de winst van vervoersbedrijven belangrijker is dan de belangen van de reiziger. We investeren miljarden in het openbaar vervoer en jagen vervolgens de reiziger keihard weer de auto in. Dat is onacceptabel en dat weet dit kabinet ook.”

Al eerder deed de SP onderzoek naar de kosten van het reizen met de ov-chipkaart. Ook toen bleek dat de ov-chipkaart het reizen duurder maakte dan met de strippenkaart. Deze conclusies wilde Huizinga nooit bevestigen en zij besloot daarom begin dit jaar om een uitgebreid onderzoek te doen naar de prijsstijgingen. Uit de cijfers van de vervoersregio Zuid Holland zou blijken dat de gemiddelde reis maar liefst 28,7% duurder wordt.

Volgens Roemer zijn hierbij veel andere belemmeringen van de ov-chipkaart voor reizigers nog niet eens meegenomen. “Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog altijd overstapproblemen en zijn er nog honderdduizenden gevallen waarbij problemen met in- en uitchecken ertoe leiden dat de reiziger teveel betaalt. Ook de aanschaf en vervangingskosten van de kaart zijn in het onderzoek niet meegenomen. Als klap op de vuurpijl zou er ook nog een tariefsverhoging in de spits overheen komen van 10%. Al met al zal de frustratie en de financiële schade onder reizigers dus nog veel groter kunnen uitvallen met een verdere daling van reizigersaantallen als gevolg.”

Lees het rapport van de SP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.