bromfiets, praktijkexamen

Rijschool niet nodig bij bromfietsexamen

RIJSWIJK – Kandidaten voor het praktijkexamen bromfiets kunnen zelf een examen aanvragen bij het CBR. Daarvoor is geen rijschool nodig. Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) desgevraagd. Hierbij dient de kandidaat wel te beschikken over een bromfiets die aan de exameneisen voldoet.

Het is daardoor fors goedkoper om examen te doen. Via een rijschool kost het examen inclusief lessen volgens de Bovag adviesprijs 390 euro. Op deze wijze is de kandidaat slechts 95 euro kwijt. Het lijkt hiermee verleidelijk voor tieners om zelf op de openbare weg illegaal te gaan oefenen.

De kandidaat dient wel over een brommer te beschikken die voldoet aan de exameneisen. De bromfiets moet voorzien zijn van een kenteken, twee spiegels en een L-bord of sticker. Tevens moet er een goedgekeurde helm gedragen worden. En de leerling moet zelf zorgen voor een chauffeur die hem en de scooter naar de examenlocatie brengt.

Deze methode van een examen aanvragen is exact hetzelfde als bij het praktijkexamen voor het rijbewijs B, zegt het CBR. “Indien iemand beschikt over een goedgekeurde auto, onder meer met dubbele bediening, kan hij zelf een examen aanvragen en afrijden”, licht woordvoerster Danielle Galjaard toe. “Voor het praktijkexamen bromfiets geldt nu hetzelfde.” Het CBR heeft de wettelijke verplichting particulieren te accepteren. Er geldt immers geen onderwijsplicht.

Het CBR verwacht niet dat leerlingen op grote schaal zelf examen gaan doen, zegt manager Examen Ontwikkeling Theo van Rijt. “De kandidaten zijn zonder rijschool niet op de hoogte van de eisen die gesteld worden en zullen heel vaak zakken. Om te slagen is echt een opleiding nodig.”

Mocht blijken dat er toch op grote school illegaal wordt gereden en leerlingen vervolgens zelf examens aanvragen, kan het CBR daar verder weinig aan veranderen. Van Rijt: “Dat is aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.”

Het CBR zegt in al haar communicatie met leerlingen hen sterk aan te bevelen eerst bij een rijschool te lessen alvorens examen te doen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Rijschool niet nodig bij bromfietsexamen”

Fadi|23.04.10|22:00

hoe moet je het dan aanvragen

Eric|16.06.10|17:46

Graag reakties en info hoe dit te regelen
En zijn er mensen die dit al gedaan hebben

Jessica|21.08.10|15:18

Hoe ga je dit inderdaad aanvragen???

Christien Treur|27.05.15|14:24

Hallo, is een theorieboek van 2014 nog geschikt om examen te doen?
groetjes chris

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.