Eerste kandidaat, bromfietsexamen, Van Zuylen

Eerste kandidaat bromfietsexamen is zoon rijschoolhouder

OSS – De eerste kandidaat voor het nieuwe bromfiets praktijkexamen is de zoon van een rijschoolhouder. De op 2 maart jarige Maik van Zuylen, zoon van rijschoolhouder Jos van Zuylen uit Oss, gaat dan op bij het CBR in Den Bosch. “Een enorme toevalstreffer”, vindt Jos. “We gaan hem natuurlijk erg goed voorbereiden.”

Zoon Maik, nu nog 15 jaar, doet ’s ochtends zijn theorie-examen bij het CBR in Eindhoven. Op die dag worden er in Den Bosch geen bromfiets theorie-examens afgenomen. Daarna gaat hij lessen bij zijn vader om ’s middags om 14:45 uur af te rijden. Een vol programma dus. Mocht hij ’s ochtends zakken, dan gaat helaas het hele feest niet door.

“Dat kan altijd gebeuren natuurlijk, dat hoort erbij”, weet Jos. “Maik is dan ook wel een klein beetje zenuwachtig. Hij weet dat er best veel aandacht van de media voor kan komen nu hij de eerste is.”

De aanmeldingen voor de bromfiets praktijkopleidingen van Rijschool Van Zuylen beginnen druppelsgewijs binnen te komen. Van Zuylen heeft de drie scooters, een voor de instructeur en twee voor de kandidaten, al klaar staan. Hij biedt diverse pakketten aan. Jos: “Nadat ze de theorie hebben gehaald doen zij bij ons een intakeles. Dan bekijken we hoe handig iemand met zo’n bromfiets is en hoeveel lessen hij nodig heeft.”

Bij het goedkoopste pakket worden alle praktijklessen voorafgaand aan het examen gegeven. “De minister wil dat de prijs laag blijft. Dan moeten we het zo efficiënt mogelijk inplannen.” De prijzen bij Van Zuylen variëren van 290 euro voor 4 uur tot 430 euro voor 8 uur rijles.

De animo voor het theorie-examen, is echter nog niet heel groot bij Van Zuylen. Jos: “Dat is nooit zo geweest. Jongeren denken nou eenmaal dat ze dat helemaal zelf kunnen doen.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.