Rijbewijs, brommobiel, CBR, examen

‘Examen brommobiel stelt weinig voor’

Over een paar dagen is het zover, dan moet men ook voor de brommobiel een praktijkexamen afleggen. Maar qua examen stelt het niet veel voor, zegt Alex Herwig van Auto- en Brommobielrijschool Alex uit Brunssum. “Dit examen bereidt mijn kandidaten niet voor op een veiliger verkeersdeelname.”

Dat het praktijkexamen er komt vindt Alex Herwig uit Zuid-Limburg een plus. Maar de manier waarop is voor hem een afknapper. “Je moet op een afgesloten terrein om pionnen heen rijden en in een vak parkeren. Het niveau is niet hoog”.

Bij het praktijkexamen gaat het slechts om de voertuigbeheersing. Oefeningen als fileparkeren en een noodstop komen daarbij aan te pas. Het examen heeft, net als bij de speciale verrichtingen van de motor, plaats op een apart terrein. Je kunt dus enkel afrijden bij een CBR met een AVB-terrein die minimaal 30 bij 125 meter is.

Openbare weg
De instructeur had gehoopt dat de brommobiel tijdens het praktijkexamen de openbare weg op mocht. “Mijn leerlingen vinden het belangrijkste om te leren hoe zij veilig door het verkeer manoeuvreren. Dit examen bereidt hen helemaal niet voor op een veiliger verkeersdeelname. En het kost hen nog extra geld ook”, legt Herwig uit.

De brommobiel ligt tussen de bromfiets en de auto in en dat kun je merken tijdens de examens. Als leerling moet je de theorie voor de bromfiets halen, maar daarnaast raadt Herwig zijn leerlingen aan ook de verkeersregels van de auto leren, want zegt hij: “ Je komt wel op de openbare weg.”

Één theorie examen, maar wel twee verschillende boeken. Dat vindt hij jammer. “Ik heb aan het CBR gevraagd of de bromfiets theorie-examens voor brommobiel veranderd kunnen worden in het theorie-examen voor de auto. Zo hoeven de leerlingen geen twee verschillende theorieën te leren. Maar volgens het CBR was dit wettelijk niet mogelijk en moeilijk om te regelen. Het brommobiel is technisch gezien een brommer.”

Lastig
Veel zaken worden over het hoofd gezien, volgens de brommobielinstructeur. “Wij mogen pas een examen aanvragen zodra wij vijf deelnemers hebben, maar er zijn maar ongeveer 125 brommobielrijscholen in Nederland. Dit betekent dat ik maar één keer in het kwartaal met mijn kandidaten naar het CBR kan. Ook dat is lastig. Ik neem vier kandidaten met de auto mee en mijn vrouw haalt de vijfde kandidaat op met de brommobiel”.

Maar Herwig geeft niet op. “De overheid laat de examens zo, omdat het een kleine groep betreft. Ze vergeet echter dat met de vergrijzing de groep brommobielrijders steeds groter wordt. Daarom zal ik blijven vechten voor een praktijkexamen met verkeersdeelname en een theorie examen voor de auto”, zegt hij.

Patricia Jaspers

Update: Een praktijkexamen AM4 brommobiel is aan te vragen bij één deelnemer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “‘Examen brommobiel stelt weinig voor’”

rob van der peet|10.05.10|15:48

ik ben de hele dag al bezig met diverse rijscholen maar nog steeds geen brommobiel lessen te kunnen doen zelfs bij het cbr weten ze ook niet alles

wilde graag wat mobieler worden dan enkel met mijn scootmobiel dan kom ik verder dan enkel in soest rond rijden

wie kan mij verder helpen

met vriendelijke groet rob van der peet

Debby Vijlbrief|30.03.11|11:24

Dag Peter,

Ik heb sinds kort een brommobiel. Ik heb het brommer rijbewijs maar wilde toch les in de brommobiel en dan gewoon op de weg. Ik heb rijschool Ramond Jansen bereid gevonden om met mij te lessen! Ik vind het helemaal leuk! Ramond geeft ook les in het gooi dus wie weet.

M.b.t. de theorie. Ik heb het boekje ‘ Wegwijzer in het verkeer brommobiel ‘ aangeschaft. Hier heb ik erg veel aan.

Peter, ik hoop dat je hiet wat aan hebt!

Groetjes,Debby.x

Roxy Hoetmer|17.10.13|22:06

ik sta voledig achter hem zo denk ik er ook over echt zieke regering hier de wet geving kost kost !!!!!!!!!!!!! moet B rijbewijs voor dit hebben met dat stomme Am gedoe stelt zeker geen kut voor ik zie het als een mini auto en geen brommer ik hoop dat hij dit in de toekomst gelijk krijgt ik rij zelf ook in zo een voertuig en ik ben er trots op !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Examen brommobiel stelt weinig voor’ | RijschoolPro
Rijbewijs, brommobiel, CBR, examen

‘Examen brommobiel stelt weinig voor’

Over een paar dagen is het zover, dan moet men ook voor de brommobiel een praktijkexamen afleggen. Maar qua examen stelt het niet veel voor, zegt Alex Herwig van Auto- en Brommobielrijschool Alex uit Brunssum. “Dit examen bereidt mijn kandidaten niet voor op een veiliger verkeersdeelname.”

Dat het praktijkexamen er komt vindt Alex Herwig uit Zuid-Limburg een plus. Maar de manier waarop is voor hem een afknapper. “Je moet op een afgesloten terrein om pionnen heen rijden en in een vak parkeren. Het niveau is niet hoog”.

Bij het praktijkexamen gaat het slechts om de voertuigbeheersing. Oefeningen als fileparkeren en een noodstop komen daarbij aan te pas. Het examen heeft, net als bij de speciale verrichtingen van de motor, plaats op een apart terrein. Je kunt dus enkel afrijden bij een CBR met een AVB-terrein die minimaal 30 bij 125 meter is.

Openbare weg
De instructeur had gehoopt dat de brommobiel tijdens het praktijkexamen de openbare weg op mocht. “Mijn leerlingen vinden het belangrijkste om te leren hoe zij veilig door het verkeer manoeuvreren. Dit examen bereidt hen helemaal niet voor op een veiliger verkeersdeelname. En het kost hen nog extra geld ook”, legt Herwig uit.

De brommobiel ligt tussen de bromfiets en de auto in en dat kun je merken tijdens de examens. Als leerling moet je de theorie voor de bromfiets halen, maar daarnaast raadt Herwig zijn leerlingen aan ook de verkeersregels van de auto leren, want zegt hij: “ Je komt wel op de openbare weg.”

Één theorie examen, maar wel twee verschillende boeken. Dat vindt hij jammer. “Ik heb aan het CBR gevraagd of de bromfiets theorie-examens voor brommobiel veranderd kunnen worden in het theorie-examen voor de auto. Zo hoeven de leerlingen geen twee verschillende theorieën te leren. Maar volgens het CBR was dit wettelijk niet mogelijk en moeilijk om te regelen. Het brommobiel is technisch gezien een brommer.”

Lastig
Veel zaken worden over het hoofd gezien, volgens de brommobielinstructeur. “Wij mogen pas een examen aanvragen zodra wij vijf deelnemers hebben, maar er zijn maar ongeveer 125 brommobielrijscholen in Nederland. Dit betekent dat ik maar één keer in het kwartaal met mijn kandidaten naar het CBR kan. Ook dat is lastig. Ik neem vier kandidaten met de auto mee en mijn vrouw haalt de vijfde kandidaat op met de brommobiel”.

Maar Herwig geeft niet op. “De overheid laat de examens zo, omdat het een kleine groep betreft. Ze vergeet echter dat met de vergrijzing de groep brommobielrijders steeds groter wordt. Daarom zal ik blijven vechten voor een praktijkexamen met verkeersdeelname en een theorie examen voor de auto”, zegt hij.

Patricia Jaspers

Update: Een praktijkexamen AM4 brommobiel is aan te vragen bij één deelnemer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “‘Examen brommobiel stelt weinig voor’”

rob van der peet|10.05.10|15:48

ik ben de hele dag al bezig met diverse rijscholen maar nog steeds geen brommobiel lessen te kunnen doen zelfs bij het cbr weten ze ook niet alles

wilde graag wat mobieler worden dan enkel met mijn scootmobiel dan kom ik verder dan enkel in soest rond rijden

wie kan mij verder helpen

met vriendelijke groet rob van der peet

Debby Vijlbrief|30.03.11|11:24

Dag Peter,

Ik heb sinds kort een brommobiel. Ik heb het brommer rijbewijs maar wilde toch les in de brommobiel en dan gewoon op de weg. Ik heb rijschool Ramond Jansen bereid gevonden om met mij te lessen! Ik vind het helemaal leuk! Ramond geeft ook les in het gooi dus wie weet.

M.b.t. de theorie. Ik heb het boekje ‘ Wegwijzer in het verkeer brommobiel ‘ aangeschaft. Hier heb ik erg veel aan.

Peter, ik hoop dat je hiet wat aan hebt!

Groetjes,Debby.x

Roxy Hoetmer|17.10.13|22:06

ik sta voledig achter hem zo denk ik er ook over echt zieke regering hier de wet geving kost kost !!!!!!!!!!!!! moet B rijbewijs voor dit hebben met dat stomme Am gedoe stelt zeker geen kut voor ik zie het als een mini auto en geen brommer ik hoop dat hij dit in de toekomst gelijk krijgt ik rij zelf ook in zo een voertuig en ik ben er trots op !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.