bromfiets praktijkexamen, CBR, rijschoolhouders, lessen

‘Bromfiets praktijkexamen zorgt niet voor minder ongelukken’

bromfiets praktijkexamen, CBR, rijschoolhouders, lessen

Maar liefst 87 procent van de rijschoolhouders verwacht niet dat het bromfiets praktijkexamen zorgt voor fors minder bromfietsongevallen. Dat blijkt uit onderzoek van VerkeersPro.nl gehouden onder 38 rijscholen.

De ondervraagde rijschoolhouders zijn over het algemeen weinig positief over het nieuwe examen. Vooral de vrees dat leerlingen zelf op de openbare weg gaan oefenen en zelf het examen aanvragen is groot; maar liefst tweederde verwacht dat jongeren dat risico nemen.

Ook de examenlocatie leidt tot irritatie. Vooral de rijscholen die ver van een examenlocatie af zitten, zien grote nadelen. Zij geven aan veel tijd te moeten overbruggen om bij het CBR te komen; een bromfiets is immers trager dan een auto.

Van de ondervraagden geeft ruim 60 procent aan praktijklessen aan te gaan bieden. Daarvoor worden door de meesten twee bromfietsen aangeschaft. Verwacht wordt dat de investering die daarvoor nodig is binnen 2 jaar (30 procent) of binnen 4 jaar (30 procent) wordt terugverdiend. Ruim 80 procent geeft les aan twee leerlingen per instructeur.

Voor fabrikant Kymco pakt de invoering van het bromfiets praktijkexamen gunstig uit. De fabrikant heeft al ruim 250 scooters aan een kleine honderd rijscholen verkocht. “De Kymco-scooter is dan ook erg geschikt voor rijscholen”, zegt woordvoerder Hans Schreuder. “Hij biedt afdoende bescherming tegen kleine valpartijen en komt tot een verbruik van minimaal 1 op 40.”

De inkoopprijs van het CBR-examen van 95 euro wordt door 80 procent van de rijscholen ‘duur’ genoemd. Een pakket voor het bromfietsrijbewijs gaat 350-400 euro kosten bij bijna de helft van de rijscholen. Bij een derde kost een nieuw rijbewijs meer dan 400 euro. Bijna de helft verwacht een slagingspercentage tussen de 40 en 60 procent. Een kwart verwacht dat het lager uitpakt, een kwart verwacht dat meer leerlingen meteen de eerste keer slagen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.