bromfiets, praktijkexamen

Eerste kandidaat bromfiets praktijkexamen is geslaagd

Hij reed met de scooter op het fietspad, wat niet is toegestaan. Toch is hij geslaagd. “Het gaat om het totaalbeeld. Maik reed niet vlekkeloos, maar wel erg netjes”, vindt examinator Wim Geerts. Maik van Zuylen, zoon van rijschoolhouder Jos, is dinsdag als eerste Nederlander geslaagd voor het praktijkexamen voor de bromfiets.

Er was een hoop media-aandacht voor het examen van de 16-jarige Ossenaar. Hij werd bij terugkomst bedolven onder de cameraploegen. ’s Ochtends had de jarige Job zijn theorie-examen gehaald, ’s middags kreeg hij les van zijn vader. Dat het met de voertuigbeheersing wel snor zat, daarover bestonden bij instructeur Jos geen twijfels.  “Hij rijdt ook wel eens op een trialmotor.” Maar wat voor route er precies gereden moest worden voor het examen, dat wist ook zijn vader nog niet.

“De route was best pittig”, vond Jos, die meereed tijdens het examen. “Er zijn lastige stukken waarbij gewisseld moet worden tussen rijbaan en fietspad. Ook kwamen we langs een drukke basisschool en winkelstraat. Je wordt niet altijd gezien, ook ik moet opnieuw leren denken als een bromfietser.”

Risico’s nemen
Het gaat bij het bromfietsexamen vooral om veiligheid, attitude, het bewust zijn van gevaar en risicoperceptie legt Jan Jansen, CBR-projectleider examenontwikkeling uit. “De examinator let daarbij vooral op positionering op de weg, kijkgedrag en snelheidsaanpassing.”

Theo van Rijt, CBR-manager Examenontwikkeling, verwacht dat een kleine driekwart van de kandidaten de eerste keer slaagt voor het bromfiets praktijkexamen. “Dat baseren we op de resultaten van de pilot en het motorrijbewijs. Maar de praktijk zal het moeten uitwijzen.” Volgens Van Rijt is het vrijwel onmogelijk om te slagen zonder het volgen van een gedegen opleiding bij een rijschool. Iets wat natuurlijk staat of valt met het de zwaarte van het examen. “Jongeren weten niet wat van ze verwacht wordt bij het examen. Daar hebben ze echt een rijschool bij nodig”, zegt Van Rijt.

Het CBR heeft in totaal 95 examinatoren een vierdaagse opleiding laten voltooien. Het praktijkexamen bromfiets kan op alle 55 locaties afgelegd worden. Het examen bestaat uit een route van minimaal 25 minuten. Hierbij zijn van tevoren verschillende ‘knelpunten’ uitgezocht, zoals kruisingen of rijbaanwisselingen.

Fietspad
Maik maakte vandaag een foutje bij het wisselen van rijbaan. Hij koos voor het fietspad, waar dat niet mocht. “Het bordje was heel slecht zichtbaar”, vindt ook examinator Geerts. “Bovendien kan je niet verwachten van een 16-jarige die nog maar net heeft leren brommer rijden dat hij meteen alles ziet. Maik heeft het boven verwachting gedaan.”

Volgens Geerts geeft hij alle plekken met slechte bebording door aan een CBR-collega. Die neemt daarover contact op met de gemeente om te kijken waar onveilige situaties verbeterd kunnen worden. Niet onverstandig; als zelfs al goed getrainde examinatoren die de omgeving op hun duimpje kennen al moeite hebben met het zien van alle borden, dan staan de onervaren scootterrijders al helemaal voor een onmogelijke opgaaf.

Voor Maik maakt het allemaal niets meer uit. Hij zei ’s ochtends wel erg zenuwachtig te zijn geweest, maar ’s middags viel het wel weer mee. Toch was hij er niet gerust op bij terugkomst. “De route was erg moeilijk. Ik hoop dat ik geslaagd ben, maar ik weet het niet”, zei hij toen hij het goede nieuws nog niet gehoord had. Geerts liet hem niet lang in spanning en was de eerste die Maik kon feliciteren. Nu hoeft de 16-jarige alleen nog te wachten tot de gemeente zijn brommerrijbewijs klaar heeft. Inderdaad; dat duurt nog vijf werkdagen.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Eerste kandidaat bromfiets praktijkexamen is geslaagd”

giovani|17.09.10|11:06

heer bart pals mooi verhaal hier boven, mijn kleinzoon is 11augustus op bromfietsexamen geweest in heerlen en reed bijna door rood licht (zoals gezegt) hij zakte riekt het hier niet bij boven genoemde naar belangen verstrengeling? zoon van rijschoolhouder. het cbr zal zeker nog van me horen. mijn kleinzoon heeft zijn bromfietsrijbewijs nog niet , en krijg steedsc meer twijfels bij het cbr voor het op nieuw laten opgaan van mijn kleinzoon. groetjes m hendrikx venlo

giovani|17.09.10|11:47

de heer bart pals mag mij graag bellen voor verdere toelichting van door mij bovengenoemde groetjes m hendrikx venlo 077-3540314

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste kandidaat bromfiets praktijkexamen is geslaagd | RijschoolPro