CBR

Slagingspercentage rijbewijs omhoog in 2009

CBR

RIJSWIJK – CBR-leerlingen en rijinstructeurs hebben vorig jaar beter gescoord bij de examens voor het rijbewijs B dan in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In 2009 slaagde 47,4 procent van de kandidaten voor het eerste auto-examen, twee jaar geleden was dat nog 46,6 procent.

De populariteit van de Tussentijdse Toets is nog steeds in opmars. Daarvan werden er bijna vijfduizend méér afgenomen. Bijna veertig procent van de leerlingen kiest hier tegenwoordig voor. Zij hebben dan ook meer kans om meteen te slagen; ruim 50 procent.

Het aantal kandidaten dat het RIS-traject (Rijopleiding In Stappen) volgt stijgt ook licht; van 4,1 naar 4,3 procent. Zij scoren overigens beduidend beter: maar liefst 61,1 procent slaagt meteen. Kandidaten die meededen aan de proef van het faalangstexamen scoorden trouwens het hoogst. Zij behaalden een gemiddeld slagingspercentage van 64,1 procent.

Leerlingen verschenen vorig jaar door de bank genomen beter voorbereid op het theorie-examen B dan in 2008. Daarvan steeg het slagingspercentage van 48,2 naar 51,0 procent. Mede hierdoor werden er zo’n twaalfduizend examens minder afgenomen. Het totaal kwam daarmee op 438.163.

Achterstanden
Ondanks dat er vorig jaar minder aanvragen waren lag het aantal afgenomen B-prakijkexamens wel hoger; namelijk 407.773 ten opzichte van 405.542 een jaar eerder. Het CBR heeft vorig jaar extra capaciteit ingezet om de achterstand in het afwerken van de examenaanvragen weg te werken.

Er werden 209.182 eerste examens (slagingspercentage 47,4)en 198.591 herexamens (45,8 procent) afgenomen. Grof gezegd had een leerling dus gemiddeld 1,7 examens nodig om het felbegeerde roze papiertje te halen.

De interesse voor het berijden van een motor is vorig jaar gedaald. In totaal nam het CBR 35.606 examens Algemene Verkeersdeelname af, in 2008 waren dat er nog 37.004. Het slagingspercentage lag hiervan op 72,9 procent. Het CBR verwacht dat de belangstelling in 2010 niet verder in zal zakken nu de economie weer stagneert.

Het halen van een bevoegdheid voor het rijden met aanhanger is fors tanende. Het aantal BE examens daalde van 39.629 naar 33.039 stuks. Het slagingspercentage was wel positief: dat steeg met bijna één procent naar 73,2.

Bromfiets
Het aantal afgenomen theorie-examens voor de bromfiets steeg explosief in 2009. Waarschijnlijk om het nu geïntroduceerde praktijkexamen voor te blijven. Ging er in 2008 nog 130.821 keer iemand op, vorig jaar werden er maar liefst 164.818 examens afgenomen. Kandidaten presteerden gemiddeld wel slechter. Het slagingspercentage daalde met twee procentpunten naar 50,6.

Door de economische recessie daalde het aantal toekomstige vrachtwagenchauffeurs fors in 2009. Het aantal afgenomen praktijkexamens ging omlaag van 17.882 naar 13.864. De categorie CE moest met 9.922 examens genoegen nemen; dat zijn er 2.635 minder dan in 2008. Het aantal D-examens werd deels gecompenseerd door de taxichauffeurs; dat aantal daalde met slechts 200 naar 2879 afgenomen examens.

Het gaat nog wel om voorlopige cijfers van het CBR. De definitieve cijfers worden over twee maanden gepubliceerd in het officiële jaarverslag.

Bart Pals

Examenresultaten 2009, CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.