theorie, examen, CBR

Verwarring in België over herkansing theorie-examen

BRUSSEL – In België bestaat onduidelijkheid of kandidaten die zakken voor het theorie-examen B dezelfde dag nog in de herkansing mogen. Deze week kregen de examencentra bericht dat kandidaten verscheidene keren hun theorie-examen af mogen leggen op dezelfde dag en op dezelfde locatie. Het ministerie beweert het tegendeel.

Het was het Belgische ministerie van Verkeer zelf, FOD Mobiliteit, die de centra op de hoogte bracht van de mogelijkheid. “Zonder enige ruggespraak met de FOD of het kabinet heeft een medewerker een brief verstuurd met een andere interpretatie dan wij er altijd aan gaven”, zegt Jan Pauwels, de woordvoerder van de bevoegde staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V). “Eerstdaags vertrekt er een nieuwe rondzendbrief die duidelijk zegt dat deze praktijk niet is toegelaten.” De regel geldt dan weer dat er minimaal 24 uur tussen twee pogingen moet zitten.

In tegenstelling tot Nederland geeft het systeem op het einde van elke examenronde het juiste antwoord bij elke vraag, zonder daar een verklaring aan te koppelen. Wie bij herhaalde pogingen minder dan de Belgische norm van eenenveertig op vijftig haalt, kent na een paar keer proberen dus de antwoorden uit het hoofd. Het examen is trouwens fors goedkoper bij onze zuiderburen. Het Belgische CBR rekent voor elke poging slechts vijftien euro. Dat is minder dan de helft van de prijs die de Nederlandse kandidaat moet neertellen.

Bij de hervorming van de rijopleiding in 2006 schrapte de wetgever uit de wettekst de passage die bepaalde dat tussen twee pogingen 24 uur moest zitten. “Vroeger gokten de kandidaten ook, maar keken ze thuis de theorie nog eens na. Een volwaardige theorieopleiding is met dit systeem ver te zoeken. Zet daar een kind van twaalf jaar en het zal ook slagen”, zegt Jacky Loos, erevoorzitter van de Belgische Vereniging voor Rij-instructeurs

Bron: De Standaard

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.