caravan

Belgen krijgen gratis rijles met de caravan

EEKLO – Belgische automobilisten kregen dit weekend gratis rijles met de caravan aangeboden door de Vlaamse Kampeertoeristen vzw. De Belgische krant Het Nieuwblad brengt maandag een reportage over de Belgische chauffeurs met ‘sleurhuttenles’.

“Veel chauffeurs kunnen alleen rechtdoor rijden met hun caravan”, vertelt Dirk De Groot, voorzitter van de Vlaamse Kampeertoeristen vzw.  “Maar vraag hen niet om achteruit te rijden, wanneer ze bijvoorbeeld in een te smalle of doodlopende straat zijn terechtgekomen. En parkeren is vaak ook een groot probleem.”

Daarom bood de vzw dit weekend in Eeklo gratis rijlessen aan. De club had drie caravans klaar staan, zodat men die gewoon maar aan de trekhaak moest koppelen en de les kon starten. Op een ruim parcours stonden vijf praktische proeven op het programma: achteruitrijden, zwenken, in een cirkel rijden, een bocht nemen en vooral parkeren. Vooral het correct gebruik van de spiegels speelt daarbij een belangrijke rol.

In België moet de nieuwe generatie caravanbestuurders rijexamen afleggen, net als in Nederland. “Maar dat is volgens ons niet aangepast aan het rijden met een caravan. Het is gewoon een blauwdruk van het examen voor vrachtwagenchauffeurs”, vindt De Groot.

Lees de volledige reportage in Het Nieuwsblad.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.