proef, begeleid rijden

Begeleid rijden in Duitsland gaat door

BERLIJN – Duitsland start eind 2010 in alle deelstaten met het begeleid rijden vanaf zeventien jaar. Een regionale proefperiode heeft uitgewezen dat begeleid rijden de verkeersveiligheid onder beginnende automobilisten doet toenemen. Dat heeft Peter Ramsauer, de Duitse verkeersminister, bekend gemaakt. In Nederland start eind dit jaar een proef met het begeleid rijden.

Het regionale experiment in Duitsland is hiermee succesvol afgerond. Het project houdt op een proef te zijn en wordt omgevormd tot een wet. Minister Ramsauer is van mening dat elke automobilist moet kunnen profiteren van de toenemende verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders.

Frans Bastiaansen, manager BOVAG Rijscholen: “Wij zijn groot voorstander van alle maatregelen die de verkeersveiligheid vergroten. Zo ook van het begeleid rijden. Wij hopen dat de proefperiode in Nederland uiteindelijk ook leidt tot een wet die het begeleid rijden vanaf 17 jaar mogelijk maakt. Het feit dat in Duitsland de proef geslaagd is, vergemakkelijkt het om zo’n wet in Nederland te implementeren.”

Om in Duitsland als begeleider de weg op te gaan moeten zij minstens dertig jaar oud zijn, vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs zijn en mogen ze niet meer dan drie punten in centrale strafregister bij het Kraftfahrtbundesamt in Flensburg hebben. Nedersaksen is de eerste deelstaat waar in april 2004 met het experiment is gestart. Inmiddels zijn alle deelstaten erbij betrokken, waardoor een landelijke regeling het logisch gevolg is van deze ontwikkeling.

Naast Duitsland zijn ook Zweden en Oostenrijk al gestart met het begeleid rijden. Frans Bastiaansen: “Ik verwacht dat andere Europese landen ook snel zullen volgen. Het gaat zich als een olievlek over Europa verspreiden, en terecht.”

Bron: Bovag

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.