Koos Spee

Spee: ‘Stuur iedere automobilist verplicht op cursus’

ROSMALEN – Landelijk Verkeersofficier Koos Spee is warm voorstander van een verplichte regelmatige nascholing voor automobilisten. Dat zei hij dinsdag tijdens een dagje ‘nascholen’ op een vrachtauto op het Centrum voor Duurzame mobiliteit.

“Mijn stokpaardje is nog altijd dat iedereen met een rijbewijs geregeld op herhaling gaat”, zegt Spee.  “De kosten die hiermee gemoeid zijn worden ruimschoots gecompenseerd door minder ongevallen en de besparingen op brandstof. Bovendien is het een goede manier om je verkeerskennis up to date te houden.”

Koos Spee haalt het rijgedrag van met name zakelijke rijders naar voren. “Zij zien hun auto vaak als een rijdend kantoor. Je kunt er in eten, papieren doornemen en vooral telefoneren! Hoe vaak hoor je niet het zinnetje ‘ik heb nu even geen tijd, ik bel je straks wel vanuit de auto!’”

De binnenkort vertrekkend Verkeersofficier ziet daarom ook een rol weggelegd voor bedrijven. “Het is heel belangrijk dat zeker de zakelijke personenautobestuurder vanuit zijn bedrijf na zo’n training meer doorlopende sturing krijgt. Bijna alle nieuwe auto’s hebben verbruiksmeters. Laat bedrijven die hun mensen op cursus sturen daarna ook gaan werken met acties voor wie het zuinigste en dus het veiligste rijdt” aldus Spee.

Dat automobilisten die zuinig rijden ook veilig rijden, staat voor Koos Spee als een paal boven water. “Mensen die bewust zuinig rijden, overzien verkeerssituaties vaak beter en zijn in staat goed in te spelen op veranderende wegomstandigheden.”

De verplichte nascholingsdagen zouden verzorgd kunnen worden door rijscholen.

Lees ook: Opinie: voorkom verkeersdoden door een CBR-nacontrole

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.