begeleid rijden

Bezitters voorlopig Belgisch rijbewijs uitgesloten van rijles

begeleid rijden

BRUSSEL – Belgische rijscholen mogen voortaan geen les meer geven aan bezitters van een voorlopig rijbewijs. Dat heeft Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) besloten. Dat meldt het Belgisch dagblad De Morgen dit weekend.

Schouppe wil dat bevoegde rijinstructeurs niet langer tegen betaling rijlessen geven in het systeem van de vrije begeleiding. Volgens hem is het niet de bedoeling dat rij-instructeurs commerciële activiteiten ontplooien in het systeem van de vrije begeleiding.

Critici meenden dat zo de deur werd opengezet voor een zwart circuit van begeleiders en dat kandidaat-bestuurders het risico zouden lopen veel tegenstrijdig advies te krijgen. De Vlaamse regering heeft Schouppe nog wel gevraagd om die beperking te verduidelijken.

Een andere maatregel is dat het aantal begeleiders in de vrije begeleiding beperkt wordt van drie tot twee. En bezitters van een voorlopig rijbewijs moeten voortaan binnen drie jaar het praktische examen afleggen. Zo wil Schouppe het onmogelijk maken dat mensen blijven rondrijden met een voorlopig rijbewijs zonder examen af te leggen. Tot nu toe was het mogelijk om iedere drie jaar een nieuw voorlopig rijbewijs aan te vragen, zodat men ‘oneindig’ ermee kon blijven rondrijden zonder examen te doen.

Bron: De Morgen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.