rijles

Overleg over sancties WRM-bijscholing

NIEUWEGEIN – De nieuwe Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM) is te weinig gericht op de praktijk en de sancties zijn te zwaar, zo vindt de rijschoolbranche. Daarom wordt er overlegd tussen de betrokken partijen om verbeteringen door te voeren.

De rijschoolbranche, vertegenwoordigd door de Bovag, VRB, LVBI, FAM en VVB, maakt zich zorgen dat de nieuwe praktijkbeoordeling tot grote aantallen onvoldoendes zal leiden. Hierdoor kunnen rijinstructeurs na drie negatieve praktijkbeoordelingen hun bevoegdheid verliezen.

“Misschien dat de politiek toch inziet dat de huidige WRM niet haalbaar is dat en de sancties bij het niet halen van de beoogde doelstellingen te zwaar zijn”, hoopt VRB-secretaris Summeren. “Het afschaffen van de sanctie zal echter geen gemakkelijke zaak zijn omdat deze in de wet is geregeld. Die zal niet elk jaar aangepast worden.”

Hij maakt zich vooral zorgen omdat de praktijktoets uitgaat van de voorgeschreven protocollen. Van Summeren: “De instructeur die jarenlang een zeer goed slagingspercentage heeft, loopt het risico dat hij toch zakt omdat hij zich niet geheel aan het protocol houdt. Toch is hij een prima opleider. Als er een sanctie moet komen, dan zou dat bijvoorbeeld een verplichte praktijkcursus moeten zijn.”

De brancheorganisaties zijn, mede op initiatief van de Bovag, in gesprek met exameninstantie IBKI. Die geeft aan de slagingspercentages voor de praktijkbeoordelingen te zullen volgen en open te staan voor bijstellingen. Directeur Jim Schouten: “Wel vinden wij dat er dan een breed draagvlak moet zijn voor aanpassingen en dat er moet worden gekeken naar de oorzaak van de onvoldoendes. Ook de huidige regeling is namelijk tot stand gekomen op advies van de rijschoolbranche zelf.”

“Met de praktijkbeoordeling wordt de kern van het vak beoordeeld. Het kan niet de bedoeling zijn dat rijinstructeurs in die kern wezenlijke tekortkomingen laten zien. De praktijkbeoordeling is immers bewust geïntroduceerd om tot een structurele kwaliteitsverbetering van de rijinstructie te komen”, aldus Schouten.

De nieuwe WRM is juni vorig jaar ingevoerd. De vijfjarige applicatietoets voor rijinstructeurs is komen te vervallen. Voortaan moet in die periode bijscholing gevolgd worden. Die bestaat uit twee keer een praktijkbegeleiding en zes dagdelen van 3 uur theoriecursus.

De theoretische bijscholing heeft geen examen, maar de instructeur moet wel alle zes dagdelen aanwezig zijn. De praktijkbegeleiding wordt wél beoordeeld. Als een instructeur na drie keer niet geslaagd is, raakt hij dus zijn bevoegdheid kwijt.

Hoeveel bijscholing de eerste jaren gevolg moet worden, hangt af van de verloopdatum van het certificaat. Kijk hier voor de tabel.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Overleg over sancties WRM-bijscholing”

C|01.04.10|12:38

Ik heb de verplichte bijscholingsdag gedaan, de rijprocedure, t was gezellig maar eigenlijk zonde van de tijd. Mag nu weer tot juni 2015 lesgeven.
Ik ga eerst de praktijk-examens maar doen denk ik want als ik daarvoor zak (43 (!) beoordelingspunten hoorde ik (geef les vanaf 1981) hoef de rest van de theoriedagen niet te doen want dan moet ik toch in 2015 de instr. opleiding overnieuw doen, jammer maar dan stop ik er echt mee.
Ik vind het werk nog steeds hartstikke leuk om te doen, heb zelfs contact met een leerling (na 25 jaar) die in ’83 d’r rijbewijs heeft gehaald, nu rijdt d’r zoon weer bij me.
Zegt volgens mij meer dan die hele praktijk examens die we moeten afleggen.

Nijmeijer|28.12.10|09:47

Het moet eigenlijk een keer afgelopen zijn om de druk op de rijschoolhouders te blijven volhouden.. Mijn vader heeft de rijschool opgezet en bestaat 60 jaar.
Rijles geven is zeer intensief en daarnaast nog alle druk van een opleiding volgen en als dat niet lukt je hele toekomst kwijt kunnen raken is absurt. Mijn vader is helaas maar 56 jaar geworden en in die tijd haalden maar weinig instructeurs hun pensioen.(Heel wat stress opgelopen van alle cursussen, die hij al verplicht moest volgen)

osman|01.03.11|00:52

Dit is gewoon geld klopperij.
Wie moet er voor alle kosten en tijd opdraaien de instructeur.
Alleen de opleiding al bijna 7000 euro voor betaald
Hele lening voor afgesloten
Krijg je nu deze onzin.
Oja tegenwoordig als je werkloos bent krijg je zo n opleiding gratis
vraag me echt af waarom ik ben gaan werken .
Laat staan de stress en klachten die erbij komen als je voorjezelf werkt .
Niet meer Haalbaar ga wel in de ww zitten geen hoofdpijn meer
belastingplukkers bijtelling etc etcc

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.