rijsimulator, ST Software

Een rijsimulator in de rijschool: wat levert het op?

De rijsimulator is een forse investering voor veel rijscholen, maar kan tegenwoordig behoorlijk wat geld opleveren. Jaren geleden kostte hij nog drie tot vier keer meer dan de aanschaf van een auto. Alleen betaalbaar voor de grote rijscholen. Maar de tijd staat niet stil. Wat kost een rijsimulator nou eigenlijk anno 2010? En nog belangrijker, wat verdient de rijinstructeur er aan? Peter van Wolffelaar van leverancier ST Software rekent het voor u uit.

Een rijsimulator is voor de kleine rijschool toch niet te betalen?

“ST Software levert rijsimulatoren voor de rijschoolbranche van 6.500 tot 17.400 euro. Door het gebruik van zoveel mogelijk standaard onderdelen zijn de productiekosten laag en kunnen de hoogwaardige rijsimulatoren voor zeer scherpe prijzen worden aangeboden.”

Wat krijgt de rijschool daar precies voor terug?

“De ‘Jentig’ is voor 17.400 euro het meest complete model. Hij heeft standaard drie 50″ plasmaschermen en wordt aangestuurd door twee PC’s. De Jentig heeft een complete cockpit met force-feedback stuur met een richtingaanwijzer en lichtschakelaar van Citroën, zesbak schakelpook die ook als automaat is te gebruiken. Verder heeft hij een handrem, gordel, 3D-geluid en verstelbare stoel. Heel compleet dus. Er is ook een voordeliger versie voor 14.900 euro, die heeft één PC en drie 42″ schermen.”

En de goedkopere?

“Dan zijn er twee recente types. Een ‘Light-32’ versie met 3×32″ schermen die al voor minder dan 10.000 euro wordt aangeboden. En een eenvoudige ‘Micro Mobile 23’, de versie met 3×23″ schermen vanaf 6.500 euro. Die is bedoeld voor een beperkte inzet, zoals theorietraining en toepassing in scholen. Een heel breed, compleet en betaalbaar assortiment dus. Bovendien is er vaak bij aanschaf van een rijsimulator er recht op milieusubsidies. En de rijsimulator valt niet onder een kilometerheffing.””

Wanneer is de aanschaf van zo’n rijsimulator terugverdiend?

“De rijsimulator gaat minstens drie jaar mee. Eén jaar wordt volledige garantie op de hardware gegeven, daarna tegen onderhoudstarief. Wij gaan dus uit van een afschrijving in drie jaar. Bovendien kost hij vervolgens nog maar een klein bedrag per maand aan updates en stroomverbruik. Dan is het apparaat weliswaar boekhoudkundig afgeschreven, maar werkt nog uitstekend. Tel uit je winst! Moet er daarna een keer iets vervangen worden, is dat natuurlijk veel goedkoper dan een heel nieuw apparaat.”

Wat is dan de kostprijs per uur?

“Die hangt sterk af van het aantal operationele uren. Alles bij elkaar opgeteld is de kostprijs voor de Jentig bij een gebruik van acht uur per werkdag 3,91 euro per uur, voor de Light bedraagt dat slechts 2,61 euro per uur. Daar zitten de afschrijving, de elektriciteitskosten van zo’n 500 euro per jaar en kosten voor de updates bij inbegrepen.”

“Ter vergelijking: gebruik van de nieuwe Volkswagen Polo 1.6 TDI kost volgens de ANWB inclusief afschrijving 26,1 cent per kilometer; dat is zo’n 8 euro per lesuur. De rijsimulator is dus meer dan twee keer zo goedkoop in het gebruik. En, zodra het apparaat boekhoudkundig is afgeschreven, kan de rijinstructeur nog meer in zijn eigen zak houden.”

Wat betekent dat voor de lesprijs?

“De lesprijs kan goedkoper aangeboden worden, terwijl er een hogere marge is. Bij die kostprijs hoeft alleen nog het uurloon van de rijinstructeur gerekend te worden. Dit geeft een concurrentievoordeel. Een veelgebruikte prijs is 15 euro per rijsimulatorles van een half uur. Dan houdt de rijschoolhouder de eerste drie jaar 26 euro per uur over, terwijl hij er niet constant bij hoeft te zijn. Het is mogelijk om meerdere leerlingen tegelijkertijd les te geven. En geen kans op schade.”

Is begeleiding echt nodig tijdens de les?

“Ja. Zeker in de eerste lessen is begeleiding van de leerling noodzakelijk om het aanleren van verkeerde gewoontes te voorkomen. Rijsimulatoren kunnen bijvoorbeeld zeer efficiënt worden gebruikt in kleine bedrijven waarin de partner thuis de rijsimulatorlessen uitvoert en zo de basisopleiding geeft, terwijl de instructeur de tweede fase in de auto verzorgt. Dat kan voor een hoop extra omzet zorgen; de rijschool kan zo immers aan twee leerlingen tegelijkertijd verdienen.”

Zit de software bij de prijs inbegrepen?

“Beide Jentigs worden geleverd met een complete set lessen: 26 rijlessen met leerlingvolgsysteem, lessen met fietsers, record & replay en 8 dynamische theorielessen. Optioneel worden lessen voor angstige automobilisten geleverd, net als eco-rijden en linksrijden. De 32″ en 22″ modellen worden geleverd met dezelfde volledige set basislessen en dynamische theorie, maar zonder zaken als fietsers en record & replay, die kunnen weer als optie worden bijgekocht.”

Hoeveel ruimte kost het plaatsen van een rijsimulator?

“De Jentig is 2.60 meter breed en 1.80 meter diep. De overige types zijn compacter. je kunt ze overal kwijt. Ze hebben alleen een stopcontact nodig.”

Bart Pals

Kijk in de Bedrijvengids voor alle aanbieders van rijsimulatoren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Een rijsimulator in de rijschool: wat levert het op?”

Emy Keesmaat-Brobbel|30.05.16|20:32

Hij zou wel passen in de slaapkamer of woonkamer, maar zoveel geld heb ik niet. Ook is begeleiding denk ik essentieel. Maar oefenen moet je toch. Geen brokken maar blokken.
Dus het kost mij als leerling ongeveer 3o euro p/u. Zoiets als een lesbedrag voor de wat goedkopere rijschool. Maar ben benieuwd waar de dichtsbijzijnde staat. Ja, dat ga ik wel uitproberen denk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Een rijsimulator in de rijschool: wat levert het op? | RijschoolPro
rijsimulator, ST Software

Een rijsimulator in de rijschool: wat levert het op?

De rijsimulator is een forse investering voor veel rijscholen, maar kan tegenwoordig behoorlijk wat geld opleveren. Jaren geleden kostte hij nog drie tot vier keer meer dan de aanschaf van een auto. Alleen betaalbaar voor de grote rijscholen. Maar de tijd staat niet stil. Wat kost een rijsimulator nou eigenlijk anno 2010? En nog belangrijker, wat verdient de rijinstructeur er aan? Peter van Wolffelaar van leverancier ST Software rekent het voor u uit.

Een rijsimulator is voor de kleine rijschool toch niet te betalen?

“ST Software levert rijsimulatoren voor de rijschoolbranche van 6.500 tot 17.400 euro. Door het gebruik van zoveel mogelijk standaard onderdelen zijn de productiekosten laag en kunnen de hoogwaardige rijsimulatoren voor zeer scherpe prijzen worden aangeboden.”

Wat krijgt de rijschool daar precies voor terug?

“De ‘Jentig’ is voor 17.400 euro het meest complete model. Hij heeft standaard drie 50″ plasmaschermen en wordt aangestuurd door twee PC’s. De Jentig heeft een complete cockpit met force-feedback stuur met een richtingaanwijzer en lichtschakelaar van Citroën, zesbak schakelpook die ook als automaat is te gebruiken. Verder heeft hij een handrem, gordel, 3D-geluid en verstelbare stoel. Heel compleet dus. Er is ook een voordeliger versie voor 14.900 euro, die heeft één PC en drie 42″ schermen.”

En de goedkopere?

“Dan zijn er twee recente types. Een ‘Light-32’ versie met 3×32″ schermen die al voor minder dan 10.000 euro wordt aangeboden. En een eenvoudige ‘Micro Mobile 23’, de versie met 3×23″ schermen vanaf 6.500 euro. Die is bedoeld voor een beperkte inzet, zoals theorietraining en toepassing in scholen. Een heel breed, compleet en betaalbaar assortiment dus. Bovendien is er vaak bij aanschaf van een rijsimulator er recht op milieusubsidies. En de rijsimulator valt niet onder een kilometerheffing.””

Wanneer is de aanschaf van zo’n rijsimulator terugverdiend?

“De rijsimulator gaat minstens drie jaar mee. Eén jaar wordt volledige garantie op de hardware gegeven, daarna tegen onderhoudstarief. Wij gaan dus uit van een afschrijving in drie jaar. Bovendien kost hij vervolgens nog maar een klein bedrag per maand aan updates en stroomverbruik. Dan is het apparaat weliswaar boekhoudkundig afgeschreven, maar werkt nog uitstekend. Tel uit je winst! Moet er daarna een keer iets vervangen worden, is dat natuurlijk veel goedkoper dan een heel nieuw apparaat.”

Wat is dan de kostprijs per uur?

“Die hangt sterk af van het aantal operationele uren. Alles bij elkaar opgeteld is de kostprijs voor de Jentig bij een gebruik van acht uur per werkdag 3,91 euro per uur, voor de Light bedraagt dat slechts 2,61 euro per uur. Daar zitten de afschrijving, de elektriciteitskosten van zo’n 500 euro per jaar en kosten voor de updates bij inbegrepen.”

“Ter vergelijking: gebruik van de nieuwe Volkswagen Polo 1.6 TDI kost volgens de ANWB inclusief afschrijving 26,1 cent per kilometer; dat is zo’n 8 euro per lesuur. De rijsimulator is dus meer dan twee keer zo goedkoop in het gebruik. En, zodra het apparaat boekhoudkundig is afgeschreven, kan de rijinstructeur nog meer in zijn eigen zak houden.”

Wat betekent dat voor de lesprijs?

“De lesprijs kan goedkoper aangeboden worden, terwijl er een hogere marge is. Bij die kostprijs hoeft alleen nog het uurloon van de rijinstructeur gerekend te worden. Dit geeft een concurrentievoordeel. Een veelgebruikte prijs is 15 euro per rijsimulatorles van een half uur. Dan houdt de rijschoolhouder de eerste drie jaar 26 euro per uur over, terwijl hij er niet constant bij hoeft te zijn. Het is mogelijk om meerdere leerlingen tegelijkertijd les te geven. En geen kans op schade.”

Is begeleiding echt nodig tijdens de les?

“Ja. Zeker in de eerste lessen is begeleiding van de leerling noodzakelijk om het aanleren van verkeerde gewoontes te voorkomen. Rijsimulatoren kunnen bijvoorbeeld zeer efficiënt worden gebruikt in kleine bedrijven waarin de partner thuis de rijsimulatorlessen uitvoert en zo de basisopleiding geeft, terwijl de instructeur de tweede fase in de auto verzorgt. Dat kan voor een hoop extra omzet zorgen; de rijschool kan zo immers aan twee leerlingen tegelijkertijd verdienen.”

Zit de software bij de prijs inbegrepen?

“Beide Jentigs worden geleverd met een complete set lessen: 26 rijlessen met leerlingvolgsysteem, lessen met fietsers, record & replay en 8 dynamische theorielessen. Optioneel worden lessen voor angstige automobilisten geleverd, net als eco-rijden en linksrijden. De 32″ en 22″ modellen worden geleverd met dezelfde volledige set basislessen en dynamische theorie, maar zonder zaken als fietsers en record & replay, die kunnen weer als optie worden bijgekocht.”

Hoeveel ruimte kost het plaatsen van een rijsimulator?

“De Jentig is 2.60 meter breed en 1.80 meter diep. De overige types zijn compacter. je kunt ze overal kwijt. Ze hebben alleen een stopcontact nodig.”

Bart Pals

Kijk in de Bedrijvengids voor alle aanbieders van rijsimulatoren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Een rijsimulator in de rijschool: wat levert het op?”

Emy Keesmaat-Brobbel|30.05.16|20:32

Hij zou wel passen in de slaapkamer of woonkamer, maar zoveel geld heb ik niet. Ook is begeleiding denk ik essentieel. Maar oefenen moet je toch. Geen brokken maar blokken.
Dus het kost mij als leerling ongeveer 3o euro p/u. Zoiets als een lesbedrag voor de wat goedkopere rijschool. Maar ben benieuwd waar de dichtsbijzijnde staat. Ja, dat ga ik wel uitproberen denk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.