rechtbank

Rechtbank: CBR moet examinator Heerlen 35.000 euro betalen

MAASTRICHT – Het CBR moet een ontslagvergoeding van 35.000 euro betalen aan een examinator van de locatie Heerlen. Dat heeft de rechtbank van Maastricht eerder deze maand bepaald. De examinator werd ervan beschuldigd bij zijn conflict met het CBR rijschoolhouders onder druk zou hebben gezet hem te steunen.

Het CBR stelt dat sinds 2005 de arbeidsrelatie met de examinator zodanig verstoord is geraakt, dat een onwerkbare situatie is ontstaan. De examinator (58 jaar) is al sinds 1991 in dienst van het CBR. Zijn loon was 3.798,51 euro bruto per maand, exclusief vakantiebijslag.

De verstoring is volgens het CBR uitsluitend te wijten aan het gedrag en de werkhouding van de examinator. Hij zou zich tijdens en rondom de rijexamens zodanig autoritair en kritisch opstellen, dat kandidaten en rijschoolhouders zich geïntimideerd voelen. Hij zou niet inzien dat zijn gedrag moet veranderen. En de examinator heeft geweigerd examens in Geleen af te nemen wegens ruzie met de examenmanager, zo stelt het CBR.

Klachten
“Examenkandidaten worden daardoor onzeker en presteren daardoor beneden hun normale niveau. De afgelopen jaren is een groot aantal klachten ingediend door examenkandidaten over dit intimiderende gedrag”, vindt het CBR. Het aantal klachten dat tegen de examinator werd ingediend, is 10 maal zo groot dan het aantal klachten dat tegen andere examinators werd ingediend.

Het CBR heeft de examinator sinds 3 september 2009 vrijgesteld van het verrichten van werk en geprobeerd een schikking te bereiken. Dat is niet gelukt. De examinator heeft vervolgens een aantal rijschoolhouders en collega’s benaderd om zich achter hem te scharen. Daardoor is zijn positie onhoudbaar geworden, zo vindt het CBR.

“Een aantal rijschoolhouders en collega’s zijn daardoor namelijk ongewild in de situatie gebracht dat zij stelling tegen het CBR zouden moeten nemen en dat zij mogelijk daardoor in een kwaad daglicht komen te staan bij CBR.”

Waarschuwen
Volgens de rechtbank is de verstoorde relatie tussen de examinator en het CBR niet volledig aan de het CBR te wijten, maar is wel nagelaten een verbetertraject na te komen of de werknemer te waarschuwen dat maatregelen zouden volgen. De vergoeding zoals die is toegekend door de kantonrechter komt overeen met een zogeheten ‘neutrale’ vergoeding.

“Weliswaar heeft de kantonrechter de indruk gekregen dat de verweerder niet altijd even tactvol is opgetreden tegenover de examenkandidaten, zijn collega’s en de rijschoolhouders, maar niet aannemelijk is geworden dat hij de opzet had de examenkandidaten, zijn collega’s en de rijschoolhouders te intimideren dan wel tegen elkaar op te zetten of verdeeldheid te zaaien”, luidt de uitspraak.

Slagingspercentage
De rechtbank is het met het CBR eens dat een onwerkbare situatie is ontstaan omdat de examinator niet geheel neutraal meer zijn vak kan uitoefenen. Rijschoolhouders die hem niet zouden steunen zouden op zijn minst vraagtekens gaan zetten bij de toekomstige slagingspercentages.

De vergoeding van 35.000 euro was eerder door het CBR voorgesteld als afkoopsom. Dat bedrag is nu door de kantonrechter overgenomen.

Bart Pals

Lees de volledige uitspraak in het Juridisch Dagblad

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Rechtbank: CBR moet examinator Heerlen 35.000 euro betalen”

Adriaan|28.04.10|12:49

Niet slecht 3.798,51 euro bruto per maand, daarvoor wil ik ook wel examens afnemen. Misschien moet ik toch maar eens bij het CBR gaan solliciteren.

Wel een beetje een triest verhaal van die kerel…

Bert|03.05.10|11:05

Hallo Adriaan, Het is jammer dat ook jij naar aanleiding van dit stukje snel klaar bent met het trekken van een conclusie.
Ik kan je vertellen dat vele genoemde zaken niet kloppen. De steun die gegeven is door de rijscholen was overweldigend, er waren honderden steunbetuigingen, brieven en mails.
Zaken zijn anders gelopen dan zoals ze nu gebracht worden, Waarom niet contact opnemen met de examinator en laat hem zijn verhaal eens doen. Je zult versteld staan van wat er zich zoal afspeeld, Niets is zoals het lijkt.

Adriaan Bakker|08.05.10|20:55

Beste Adriaan, leuk dat je ingaat op bovenstaande situatie.
Waar je NIET op ingaat is de vermelding van het verdiende loon van zo’n slordige 4 mille.
Ken jij veel collega’s die met hard werken in hun rijschool eenzelfde bedrag binnenhalen?

Ik niet.

Vriendelijke groeten, Adriaan Bakker.

Boy van Drongelen|09.08.10|22:36

Aan iedereen die dit leest, ik ken de betreffende examinator waar het hier omgaat.
Deze examinator was er een die verstand heeft en had van zijn vak.

Hij nam zich altijd de tijd voor een kandidaat, gaf een goede motivatie mee naar huis ,of hij of zij nou gezakt of geslaagd was.

En dat kan ik jammer genoeg niet van iedereen zeggen die voor het vak examinator gekozen heeft.

En waar ik de meeste moeite mee heb is dat er rijscholen geklaagd hebben over hem, die rijscholen moesten zich schamen om kandidaten die gezakt zijn ( kijk naar jullie rijopleiding ) op te jenne om bij het CBR te gaan klagen over het gedrag van deze examinator.

Wat hier gebeurt is, is te triets voor woorden en dat kunnen die personen die ervoor gezorgt hebben dat deze persoon ontslagen is zich aantrekken.

Met vriendelijke groet Boy van Drongelen.

giovani|16.08.10|12:03

hallo boy allen respect voor je medeleven met vriend of kennis je hebt gelijk gaarne zou ik in contact willen komen met boven genoemde exminator daar ik ook problemen heb met het cbr heerlen in verband bromfiets rijbewijs van mijn klein zoon hopelijk hebben wij een beetje steun aan hem de groetjes m hendrikx venlo tel 077-3540314

rico|17.09.10|14:05

nou nou zeg die 3.5 duizend euro mer maand bruto je houd zn 3 duizend voor jezelf en je bent zo bezig hehe ik zou wel willen werken daar hoor examens afleggen omg zielig kereltje niet eens blij

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rechtbank: CBR moet examinator Heerlen 35.000 euro betalen | RijschoolPro
rechtbank

Rechtbank: CBR moet examinator Heerlen 35.000 euro betalen

MAASTRICHT – Het CBR moet een ontslagvergoeding van 35.000 euro betalen aan een examinator van de locatie Heerlen. Dat heeft de rechtbank van Maastricht eerder deze maand bepaald. De examinator werd ervan beschuldigd bij zijn conflict met het CBR rijschoolhouders onder druk zou hebben gezet hem te steunen.

Het CBR stelt dat sinds 2005 de arbeidsrelatie met de examinator zodanig verstoord is geraakt, dat een onwerkbare situatie is ontstaan. De examinator (58 jaar) is al sinds 1991 in dienst van het CBR. Zijn loon was 3.798,51 euro bruto per maand, exclusief vakantiebijslag.

De verstoring is volgens het CBR uitsluitend te wijten aan het gedrag en de werkhouding van de examinator. Hij zou zich tijdens en rondom de rijexamens zodanig autoritair en kritisch opstellen, dat kandidaten en rijschoolhouders zich geïntimideerd voelen. Hij zou niet inzien dat zijn gedrag moet veranderen. En de examinator heeft geweigerd examens in Geleen af te nemen wegens ruzie met de examenmanager, zo stelt het CBR.

Klachten
“Examenkandidaten worden daardoor onzeker en presteren daardoor beneden hun normale niveau. De afgelopen jaren is een groot aantal klachten ingediend door examenkandidaten over dit intimiderende gedrag”, vindt het CBR. Het aantal klachten dat tegen de examinator werd ingediend, is 10 maal zo groot dan het aantal klachten dat tegen andere examinators werd ingediend.

Het CBR heeft de examinator sinds 3 september 2009 vrijgesteld van het verrichten van werk en geprobeerd een schikking te bereiken. Dat is niet gelukt. De examinator heeft vervolgens een aantal rijschoolhouders en collega’s benaderd om zich achter hem te scharen. Daardoor is zijn positie onhoudbaar geworden, zo vindt het CBR.

“Een aantal rijschoolhouders en collega’s zijn daardoor namelijk ongewild in de situatie gebracht dat zij stelling tegen het CBR zouden moeten nemen en dat zij mogelijk daardoor in een kwaad daglicht komen te staan bij CBR.”

Waarschuwen
Volgens de rechtbank is de verstoorde relatie tussen de examinator en het CBR niet volledig aan de het CBR te wijten, maar is wel nagelaten een verbetertraject na te komen of de werknemer te waarschuwen dat maatregelen zouden volgen. De vergoeding zoals die is toegekend door de kantonrechter komt overeen met een zogeheten ‘neutrale’ vergoeding.

“Weliswaar heeft de kantonrechter de indruk gekregen dat de verweerder niet altijd even tactvol is opgetreden tegenover de examenkandidaten, zijn collega’s en de rijschoolhouders, maar niet aannemelijk is geworden dat hij de opzet had de examenkandidaten, zijn collega’s en de rijschoolhouders te intimideren dan wel tegen elkaar op te zetten of verdeeldheid te zaaien”, luidt de uitspraak.

Slagingspercentage
De rechtbank is het met het CBR eens dat een onwerkbare situatie is ontstaan omdat de examinator niet geheel neutraal meer zijn vak kan uitoefenen. Rijschoolhouders die hem niet zouden steunen zouden op zijn minst vraagtekens gaan zetten bij de toekomstige slagingspercentages.

De vergoeding van 35.000 euro was eerder door het CBR voorgesteld als afkoopsom. Dat bedrag is nu door de kantonrechter overgenomen.

Bart Pals

Lees de volledige uitspraak in het Juridisch Dagblad

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Rechtbank: CBR moet examinator Heerlen 35.000 euro betalen”

Adriaan|28.04.10|12:49

Niet slecht 3.798,51 euro bruto per maand, daarvoor wil ik ook wel examens afnemen. Misschien moet ik toch maar eens bij het CBR gaan solliciteren.

Wel een beetje een triest verhaal van die kerel…

Bert|03.05.10|11:05

Hallo Adriaan, Het is jammer dat ook jij naar aanleiding van dit stukje snel klaar bent met het trekken van een conclusie.
Ik kan je vertellen dat vele genoemde zaken niet kloppen. De steun die gegeven is door de rijscholen was overweldigend, er waren honderden steunbetuigingen, brieven en mails.
Zaken zijn anders gelopen dan zoals ze nu gebracht worden, Waarom niet contact opnemen met de examinator en laat hem zijn verhaal eens doen. Je zult versteld staan van wat er zich zoal afspeeld, Niets is zoals het lijkt.

Adriaan Bakker|08.05.10|20:55

Beste Adriaan, leuk dat je ingaat op bovenstaande situatie.
Waar je NIET op ingaat is de vermelding van het verdiende loon van zo’n slordige 4 mille.
Ken jij veel collega’s die met hard werken in hun rijschool eenzelfde bedrag binnenhalen?

Ik niet.

Vriendelijke groeten, Adriaan Bakker.

Boy van Drongelen|09.08.10|22:36

Aan iedereen die dit leest, ik ken de betreffende examinator waar het hier omgaat.
Deze examinator was er een die verstand heeft en had van zijn vak.

Hij nam zich altijd de tijd voor een kandidaat, gaf een goede motivatie mee naar huis ,of hij of zij nou gezakt of geslaagd was.

En dat kan ik jammer genoeg niet van iedereen zeggen die voor het vak examinator gekozen heeft.

En waar ik de meeste moeite mee heb is dat er rijscholen geklaagd hebben over hem, die rijscholen moesten zich schamen om kandidaten die gezakt zijn ( kijk naar jullie rijopleiding ) op te jenne om bij het CBR te gaan klagen over het gedrag van deze examinator.

Wat hier gebeurt is, is te triets voor woorden en dat kunnen die personen die ervoor gezorgt hebben dat deze persoon ontslagen is zich aantrekken.

Met vriendelijke groet Boy van Drongelen.

giovani|16.08.10|12:03

hallo boy allen respect voor je medeleven met vriend of kennis je hebt gelijk gaarne zou ik in contact willen komen met boven genoemde exminator daar ik ook problemen heb met het cbr heerlen in verband bromfiets rijbewijs van mijn klein zoon hopelijk hebben wij een beetje steun aan hem de groetjes m hendrikx venlo tel 077-3540314

rico|17.09.10|14:05

nou nou zeg die 3.5 duizend euro mer maand bruto je houd zn 3 duizend voor jezelf en je bent zo bezig hehe ik zou wel willen werken daar hoor examens afleggen omg zielig kereltje niet eens blij

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.